ßßß
 
            
         Rosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem.Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią.Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą?Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy. Najprościej też postaram się go przedstawić z myślą o tych, którzyswoją przygodę z nim dopiero zaczynają.Składniki:– kawałek kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )– 3 marchewki– 2 pietruszki– kawałek selera– 1 duża cebula– 1 por– posiekana natka pietruszki do ozdobienia– 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu– sól, pieprz, vegetaPrzygotowanie:* Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i stawiamy na ogniu by się zagotowało.* W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a cebulę opalamy nad palnikiem gazowym.* Kiedy nasz wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i wyrzucamy ( ich nie chcemy :) ).* Zmniejszamy ogień, wkładamy warzywa, ziarenka pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę.* Po godzinie doprawiamy nasz rosół vegetą,solą i pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na godzinkę na małym ogniu by sobie dosłownie ” pyrkał „.* Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.Zupa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Ja tym razem ugotowałam drobiowy, na samym kurczaku, alemożemy zrobić ją na wołowinie, indyku, drobiu, króliku itp. Możemy mieszać te mięsa ze sobą, możemy na każdym z nich z osobna ugotować rosół.Każdy ma swój sposób, swoją tajemnicę na udany rosół.. Choć i tak, chyba za każdym razem wychodzi on inny, niepowtarzalny.
Rosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem.Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią.Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą?Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy. Najprościej też postaram się go przedstawić z myślą o tych, którzyswoją przygodę z nim dopiero zaczynają.Składniki:– kawałek kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )– 3 marchewki– 2 pietruszki– kawałek selera– 1 duża cebula– 1 por– posiekana natka pietruszki do ozdobienia– 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu– sól, pieprz, vegetaPrzygotowanie:* Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i stawiamy na ogniu by się zagotowało.* W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a cebulę opalamy nad palnikiem gazowym.* Kiedy nasz wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i wyrzucamy ( ich nie chcemy :) ).* Zmniejszamy ogień, wkładamy warzywa, ziarenka pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę.* Po godzinie doprawiamy nasz rosół vegetą,solą i pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na godzinkę na małym ogniu by sobie dosłownie ” pyrkał „.* Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.Zupa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Ja tym razem ugotowałam drobiowy, na samym kurczaku, alemożemy zrobić ją na wołowinie, indyku, drobiu, króliku itp. Możemy mieszać te mięsa ze sobą, możemy na każdym z nich z osobna ugotować rosół.Każdy ma swój sposób, swoją tajemnicę na udany rosół.. Choć i tak, chyba za każdym razem wychodzi on inny, niepowtarzalny. Kategorie:
Kategorie: