ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 90(z pieczeniem / smażeniem): 6 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegokarp świerzy 1 sztukcebula 3 sztukpietruszka 1 sztukseler mały 0,5 sztukmarchewka średnia 2 sztukziele angielskie 2 sztukpieprz, ziarno 2 sztukliść laurowy 1 sztukcytryna 1 sztuknatka pietruszki, gałązki według uznaniavegeta 1 łyżek deserowychsól według uznaniapieprz mielocy według uznaniażelatyna 7 łyżek deserowychWykonanie:Karpia oczyścić z łusek i sprawić. Do garnka wlać 5 szklanek wody, wrzucić cebulę pokrojona w grube plastry oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 5 minut. następnie włożyć oczyszczonego karpia, lekko osolić i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut ( od chwili zawrzenia). Miękką rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na talerz. Delikatnie, by mięso zbytnio się nie rozpadało, pokroić ją ostrym nożem na nieduże dzwonki. Wywar, w którym gotował się karp, przecedzić do czystego garnka, przyprawić do smaku vegetą, zagotować i połączyć z namoczoną, i rozpuszczona na ogniu żelatyną. na dnie owalnego głębokiego półmiska lub niskiej salaterki ułożyć kawałki ryby, obłożyć je pokrojoną na plasterki lub słupki małą marchewka oraz kilkoma kawałeczkami selera i pietruszki, przybrać natką. Zalać rybę odcedzonym i przestudzonym wywarem, odstawić w chłodne miejsce. Kiedy ryba i wywar wystygną , przykryć naczynie i wstawić do lodówki, by galareta dobrze zastygła. Podawać z pokrojona na plastry cytryną albo z chrzanem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: