ßßß Cookit - przepis na Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
filet z piersi kurczaka 250 gramów
chałka 100 gramów
śmietana 100 mililitrów
śliwki suszone 50 gramów
rodzynki 100 gramów
chrzan 50 gramów
jajka 2 sztuk
białka 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
żelatyna 3 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
limonka 1 sztuk
żurawina według uznania
natka pietruszki według uznania
majonez według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Chałkę zalać śmietanką. Z umytego, osuszonego kurczaka usunąć kości: odciąć skrzydełka i szyję, tuszkę przeciąć wzdłuż grzbietu i oddzielić skórkę z mięsem. Potem od srodka wyciąć kości z udek. Powstałe okrawki mięsa zmielić razem z filetem.
Nadzienie: do mielonego mięsa dodać chałkę, rodzynki, tarty chrzan, żółtka i posiekane śliwki. Masę dokładnie wyrobić, doprawiając do smaku sola oraz pieprzem. 2 białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.
Masę rozsmarować na przygotowanym płacie mięsa. Zwinąć roladę, zawinąć ją w lekko natłuszczoną ściereczkę i związać sznurkiem kuchennym jak baleron.
Z warzyw i kości kurczaka ugotować wywar. Po ok. 25 minutach wyjąc kości, a do wywaru włożyć galantynę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować galantynę pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie położyć na niej deseczkę i obciążyć słoikiem z wodą. Odstawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić, dodać koncentrat i surowe białko. Zagotować, stale ubijając trzepaczką. Przecedzić i dodać namoczona w małej ilości wody żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Kilka łyżek galarety wylać na półmisek, a gdy zastygnie, ułożyć na niej galantynę i polać resztą tężejącej galarety. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki oraz cytryny, natka pietruszki, kleksami z majonezu oraz żurawina.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9487/Galantyna-z-kurczaka