Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
filet z piersi kurczaka 250 gramów
chałka 100 gramów
śmietana 100 mililitrów
śliwki suszone 50 gramów
rodzynki 100 gramów
chrzan 50 gramów
jajka 2 sztuk
białka 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
por 1 sztuk
koncentrat pomidorowy 1 łyżek deserowych
żelatyna 3 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
limonka 1 sztuk
żurawina według uznania
natka pietruszki według uznania
majonez według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Chałkę zalać
śmietanką. Z umytego, osuszonego
kurczaka usunąć kości: odciąć skrzydełka i szyję,
tuszkę przeciąć wzdłuż grzbietu i oddzielić skórkę z
mięsem.
Potem od srodka wyciąć kości z udek. Powstałe okrawki
mięsa zmielić razem z filetem.Nadzienie: do
mielonego mięsa dodać
chałkę,
rodzynki, tarty
chrzan,
żółtka i posiekane
śliwki. Masę dokładnie wyrobić, doprawiając do smaku
sola oraz
pieprzem. 2
białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.Masę rozsmarować na przygotowanym płacie
mięsa. Zwinąć roladę, zawinąć ją w lekko natłuszczoną ściereczkę i związać sznurkiem kuchennym jak
baleron.Z warzyw i kości
kurczaka ugotować
wywar. Po ok. 25 minutach wyjąc kości, a do
wywaru włożyć galantynę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować galantynę pod przykryciem ok. 50 minut. Następnie położyć na niej deseczkę i obciążyć słoikiem z
wodą. Odstawić do wystygnięcia.
Wywar przecedzić, dodać koncentrat i
surowe białko. Zagotować, stale ubijając trzepaczką. Przecedzić i dodać namoczona w małej ilości
wody żelatynę. Mieszać, aż
żelatyna się rozpuści. Kilka łyżek galarety wylać na półmisek, a gdy zastygnie, ułożyć na niej galantynę i polać resztą tężejącej galarety. Przed podaniem udekorować cząstkami
limonki oraz
cytryny,
natka pietruszki, kleksami z
majonezu oraz
żurawina.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: