Wykonanie
Któż nie lubi
galarety mięsno- warzywnej? :) Typowy, tradycyjny przysmak
polskich stołów.
Składniki:1 kg
mięsa drobiowego,2
marchewki,10 dag
selera,10 dag
zielonego groszku,½
pora,2 ugotowane
jajka,2
białka jaja,1 łyżka
żelatyny,
natka pietruszki,1
pomidor,
sól do smaku,
pieprz do smaku,liście
zielonej sałaty.Wykonanie:
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną
wodą i zagotować. Dodać oczyszczone warzywa i gotować przez godzinę. Następnie wyjąć
mięso i pokroić. Do letniego rosołu dodać
białka wymieszane z
wodą, namoczoną w zimnej wodzie
żelatynę i sklarować rosół. Dna salaterek zalać warstwą gęstniejącej galarety bez warzyw, włożyć
groszek,
jajka,
natkę pietruszki i
mięso. Po chwili zalać resztą galarety, ostudzić i podawać na sałacie i pokrojonym
pomidorem.