Wykonanie
Składniki:- ok. 10
jajek przepiórczych- kilka
pomidorków koktajlowych- ok. 200g
szynki konserwowej- 3/4 szklanki
zielonego groszku- ok. 2 ugotowane
marchewki-
natka pietruszki-
sól i
pieprz- 3,5 szklanki domowego
bulionu- 6 łyżeczek
żelatynySposób przygotowania:1.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym
bulionie, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem, pozostawiamy do przestudzenia. Na dnie formy układamy połówki ugotowanych na twardo
jajek przepiórczych oraz
pomidorki koktajlowe i kilka listków
natki pietruszki, całość zalewamy niewielką ilością
bulionu i wkładamy do lodówki, aby
galaretka zastygła.2. Następnie do formy wsypujemy odsączony
groszek, zalewamy
bulionem, tak by go przykrył i wkładamy tak jak poprzednio do lodówki.3. Na
groszek kładziemy pokrojoną w drobną kostkę
szynkę, zalewamy
bulionem i wkładamy do lodówki.4. Gdy
galaretka zastygnie układamy ostatnią warstwę, czyli plasterki
marchewki, zalewamy pozostałym
bulionem i także wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.5. Gdy
galaretka dobrze stężała delikatnie wyciągamy ją z formy.