Kolejne danie dietetyczne. Bardzo delikatne mięso z indyka w połączeniu z sosem pomidorowym bez grama tłuszczu jest idealnym daniem dla każdego, kto próbuje stracić zbędne kilogramy. Danie to smakuje także bardzo dzieciom.Składniki na 13-14 pulpetów:500 g mielonego mięsa z indyka1 całe jajkookoło 6 łyżek bułki tartej1 duża marchewkanatka pietruszkipieprz, sólkilka łyżek mąki ( tylko do obtoczenia pulpetów )250 ml passaty pomidorowejpuszka krojonych pomidorówPrzygotowanie:Pokrojoną w kostkę marchew należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso wyłożyć do miski. Do mięsa wbić całe jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszać wszystko dodając bułkę tartą, żeby mięso nie kleiło się do rąk. Mąkę wysypać na talerz. Wywar z marchewki doprowadzić do wrzenia . Do gotującego się wywaru wrzucać uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotować około 30 minut po czym dodać passatę i pomidory z puszki. Całość podgrzewać jeszcze pod przykryciem około 15 minut. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem.