ßßß Cookit - przepis na Mięsne kulki z indyka w sosie pomidorowym

Mięsne kulki z indyka w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie dietetyczne. Bardzo delikatne mięso z indyka w połączeniu z sosem pomidorowym bez grama tłuszczu jest idealnym daniem dla każdego, kto próbuje stracić zbędne kilogramy. Danie to smakuje także bardzo dzieciom.
Składniki na 13-14 pulpetów:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 całe jajko
około 6 łyżek bułki tartej
1 duża marchewka
natka pietruszki
pieprz, sól
kilka łyżek mąki ( tylko do obtoczenia pulpetów )
250 ml passaty pomidorowej
puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę marchew należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso wyłożyć do miski. Do mięsa wbić całe jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszać wszystko dodając bułkę tartą, żeby mięso nie kleiło się do rąk. Mąkę wysypać na talerz. Wywar z marchewki doprowadzić do wrzenia . Do gotującego się wywaru wrzucać uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotować około 30 minut po czym dodać passatę i pomidory z puszki. Całość podgrzewać jeszcze pod przykryciem około 15 minut. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/miesne-kulki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym/9223372036854775807