Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam czasami, jeżeli zostaje mi rosołu i
mięsa drobiowego to przygotowuję takie oto tymbaliki. Mąż bardzo je lubi, a i ja za nimi przepadam. Wspaniale prezentują się nie tylko na świątecznym
stole, ale też w dzień powszedni.
Składniki:1,5 litra rosołu lub dowolnego
bulionu (może być z kostki)1 gotowana
marchewka (może być z rosołu)1 gotowana
pietruszka (może być z rosołu)pół puszki
groszku zielonegomięso z rosołu - u mnie dwa udka2 ugotowane na twardo
jajkapieprzżelatyna w proszku (u mnie 50 g - a najlepiej poczytać na opakowaniu ile dokładnie należy użyć
żelatyny na litr płynu)
natka pietruszki - ilość dowolnaSposób przygotowania:1.
Mięso drobiowe starannie oddzielamy od kości.2. Ugotowane
jajka,
marchew i
pietruszkę kroimy w plasterki.3. Rosół lub
bulion doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na bok, wsypujemy
żelatynę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!4. Przygotowujemy naczynia na
galaretki (używam filiżanek lub plastikowych kubeczków). Na dno wsypujemy odrobinę
pieprzu, następnie dajemy plasterek
jajka,
mięso,
groszek,
pietruszkę i
marchewkę. Dodajemy też
natkę pietruszki. Zalewamy rosołem z
żelatyną. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki.5. Przedstawiam Wam na fotografiach tymbaliki przygotowane w filiżankach i kubeczkach :)
SMACZNEGO :)