ßßß
Składniki:1,5 litra rosołu lub dowolnego bulionu (może być z kostki)1 gotowana marchewka (może być z rosołu)1 gotowana pietruszka (może być z rosołu)pół puszki groszku zielonegomięso z rosołu - u mnie dwa udka2 ugotowane na twardo jajkapieprzżelatyna w proszku (u mnie 50 g - a najlepiej poczytać na opakowaniu ile dokładnie należy użyć żelatyny na litr płynu)natka pietruszki - ilość dowolnaSposób przygotowania:1. Mięso drobiowe starannie oddzielamy od kości.2. Ugotowane jajka, marchew i pietruszkę kroimy w plasterki.3. Rosół lub bulion doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na bok, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!4. Przygotowujemy naczynia na galaretki (używam filiżanek lub plastikowych kubeczków). Na dno wsypujemy odrobinę pieprzu, następnie dajemy plasterek jajka, mięso, groszek, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy też natkę pietruszki. Zalewamy rosołem z żelatyną. Odstawiamy do ostudzenia i chowamy do lodówki.5. Przedstawiam Wam na fotografiach tymbaliki przygotowane w filiżankach i kubeczkach :)
SMACZNEGO :)