Wykonanie
Na niedzielnym obiedzie zagościła u nas lekka, wiosenna zupa z
botwinki. Smakowała wyśmienicie, podana z
jajkiem, zabielona
śmietaną, a całość ozdobiona
natką pietruszki.
Botwinkę można podawać również z
ziemniakami z dodatkiem
koperku. Polecamy Wam tę zupę,
póki jest sezon na
botwinkę.Składniki dla 4 osób:750 ml czystego
bulionu1 pęczek
botwinki1 średnia
marchewka1 średnia
pietruszka1/2 szklanki
śmietany 12% lub 18%1 lub 2 łyżki
soku z cytryny (w zależności czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaskowata)
natka pietruszkisól,
pieprzszczypta
cukru4 ugotowane
jajkaWykonanie:
Botwinkę myjemy, odcinamy korzenie, a
buraczki obieramy ze skórki
Buraczki i łodygi kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy na mniejsze kawałki
Marchewkę i
pietruszkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie wrzucamy do gotującego się
bulionu. Gotujemy około 10 minutPo około 10 minutach wrzucamy do
bulionu z warzywami pokrojoną
botwinkę i gotujemy do miękkościDo zupy dodajemy
sok z cytryny,
sól,
pieprz oraz szczyptę
cukruW małym garnuszku dokładnie mieszamy
śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i tak zahartowaną
śmietanę wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy kilka minut
Botwinkę podajemy z
jajkiem, posypaną
natką pietruszkiSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u