ßßß Cookit - przepis na Botwinka z jajkiem

Botwinka z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Na niedzielnym obiedzie zagościła u nas lekka, wiosenna zupa z botwinki. Smakowała wyśmienicie, podana z jajkiem, zabielona śmietaną, a całość ozdobiona natką pietruszki. Botwinkę można podawać również z ziemniakami z dodatkiem koperku. Polecamy Wam tę zupę, póki jest sezon na botwinkę.
Składniki dla 4 osób:
750 ml czystego bulionu
1 pęczek botwinki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1 lub 2 łyżki soku z cytryny (w zależności czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaskowata)
natka pietruszki
sól, pieprz
szczypta cukru
4 ugotowane jajka
Wykonanie:
Botwinkę myjemy, odcinamy korzenie, a buraczki obieramy ze skórki
Buraczki i łodygi kroimy w drobną kostkę, a liście siekamy na mniejsze kawałki
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut
Po około 10 minutach wrzucamy do bulionu z warzywami pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości
Do zupy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz oraz szczyptę cukru
W małym garnuszku dokładnie mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy kilka minut
Botwinkę podajemy z jajkiem, posypaną natką pietruszki
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/05/botwinka-z-jajkiem.html