Wykonanie
3 duże podudzia
kurczaka zalałam 3 litrami zimnej
wody. Kiedy
woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam 3
marchewki, 2
pietruszki, pół dużego
selera, 2 opalone duże
cebule, łyżeczkę
lubczyku, 3
listki laurowe, 4
ziela angielskie,
sól i 3 ząbki
czosnku. Gotowałam na małym ogniu 2,5 godziny. Po tym czasie wyrzuciłam wszystkie warzywa z powstałego rosołu, zostawiając
marchewkę i oczywiście
kurczaka.Rosół przelałam przez drobne sitko, aby był klarowny.
Póki był gorący dodałam 12 płaskich łyżeczek
żelatyny.W bulionówkach poukładałam
mięso kurczaka, plasterki
marchewki,
groszek zielony, plastry
jajka,
czosnek. Zalałam rosołem i obsypałam
pieprzem. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Z 3 litrów rosołu wyszło 12 bulionówek galarety.