ßßß
Jest to prawie tradycyjna zupa pomidorowa . Zwyczajowo, zupa pomidorowa podawana jest z dodatkiem makaronu lub ryżu. Ja zastąpiłam je quinoa (komosą ryżową, o której więcej pisałam tu). Wyszło naprawdę pysznie :)Składniki:500 ml rosołu250 ml soku pomidorowegojarzyny i mięso, na których ugotowany był rosółnatka pietruszki100 g quinoa (komosy ryżowej)sól, pieprzWykonanie:Mięso i jarzyny z rosołu (marchewka, por, pietruszka) pokroić w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki.Ugotować quinoa. W małym garnku zagotować 200 g wody. Wodę osolić i wsypać do niej quinoa. Gotować 10 minut, potem zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut, do czasu aż ziarenka wchłoną całą wodę.Do rosołu dodać sok pomidorowy i razem zagotować. Przyprawić solą i pieprzem (aby zupa miała ostrzejszy smak można także dodać odrobinę ostrej papryki i soku z cytryny).Do talerza nałożyć ugotowane ziarna quinoa, posiekane mięso i jarzyny i zalać gorącą zupą. Posypać natką pietruszki.Smacznego:)