Wykonanie
Jest to prawie tradycyjna zupa pomidorowa . Zwyczajowo, zupa pomidorowa podawana jest z dodatkiem
makaronu lub
ryżu. Ja zastąpiłam je quinoa (komosą
ryżową, o której więcej
pisałam tu). Wyszło naprawdę pysznie :)Składniki:500 ml rosołu250 ml
soku pomidorowegojarzyny i
mięso, na których ugotowany był rosół
natka pietruszki100 g quinoa (komosy ryżowej)
sól,
pieprzWykonanie:
Mięso i jarzyny z rosołu (
marchewka,
por,
pietruszka) pokroić w drobną kostkę. Posiekać
natkę pietruszki.Ugotować quinoa. W małym garnku zagotować 200 g
wody.
Wodę osolić i wsypać do niej quinoa. Gotować 10 minut,
potem zestawić z ognia, przykryć i odstawić na 15-20 minut, do czasu aż ziarenka wchłoną całą
wodę.Do rosołu dodać
sok pomidorowy i razem zagotować. Przyprawić
solą i
pieprzem (aby zupa miała ostrzejszy smak można także dodać odrobinę
ostrej papryki i
soku z cytryny).Do talerza nałożyć ugotowane ziarna quinoa, posiekane
mięso i jarzyny i zalać gorącą zupą. Posypać
natką pietruszki.Smacznego:)