Wykonanie
Pierogi z
mięsem będą zawsze kojarzyć mi się z czasami studenckimi. Mieszkałam wtedy w akademiku z koleżanką Agnieszką, która po weekendowym
pobycie w domu przywoziła duży pojemnik wypełniony po same brzegi właśnie pierogami z
mięsem. Miałyśmy ucztę i zapas na cały tydzień. Pierogi te były bardzo, ale to bardzo napełnione farszem.Po zajęciach na uczelni przychodziłyśmy do akademika i (tutaj pewnie niektórych zdziwię sposobem podania) odgrzewałyśmy je na małej ilości
oleju a następnie konsumowałyśmy z dodatkiem
ketchupu!Do dzisiaj pamiętam smak tych pierogów! Pyszne, dobrze doprawione, rozpływające się u ustach.Od tego czasu mam duży sentyment do pierogów z
mięsem i na takie pierogi zapraszam Was dzisiaj.
70 dag
mięsa mieszanego z rosołu1
marchew1
pietruszka1/2
selerapieprzsólWarzywa obrać i ugotować – ostudzić
Mięso zmielić w maszynce razem z warzywami.Farsz doprawić
solą i
pieprzem a w razie gdyby okazał się za suchy dolać rosołu lub
wywaru spod warzyw.Przygotować ciasto na pierogi wg własnego przepisu.Pierogi nadziewać farszem, zlepiać i wrzucać na wrzącą posoloną
wodę.Pierogi gotować około 1-2 minuty.Pierogi podawać ze skwarkami.Smacznego!!