Wykonanie
Smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna zupa. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.Czas przygotowania: 30 min. + 12 godz. na moczenie
fasoli + 1 godz. na gotowanieIlość porcji: 8Składniki:500 g różnych roślin strączkowych (np.
fasola piękny jaś,
fasola biała,
fasola malinka,
fasola czarna,
fasola adzuki,
fasola ed kidney,
fasola mungo,
groch żółty,
soczewica brązowa,
soczewica zielona,
ciecierzyca) - można kupić gotowe mieszanki np. firmy Florpak2 pęczki
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka,
por,
seler,
cebula)
natka pietruszki (świeża lub suszona)
sól,
pieprzFasolę i inne strączkowe namoczyć przez całą noc w dużej ilości
wody.W świeżej wodzie zagotować strączkowe.Posiekać
włoszczyznę. Dodać do zupy.Doprawić
natką pietruszki,
solą i
pieprzem.