ßßß
Smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna zupa. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.Czas przygotowania: 30 min. + 12 godz. na moczenie fasoli + 1 godz. na gotowanieIlość porcji: 8Składniki:500 g różnych roślin strączkowych (np. fasola piękny jaś, fasola biała, fasola malinka, fasola czarna, fasola adzuki, fasola ed kidney, fasola mungo, groch żółty, soczewica brązowa, soczewica zielona, ciecierzyca) - można kupić gotowe mieszanki np. firmy Florpak2 pęczki włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)natka pietruszki (świeża lub suszona)sól, pieprzFasolę i inne strączkowe namoczyć przez całą noc w dużej ilości wody.W świeżej wodzie zagotować strączkowe.Posiekać włoszczyznę. Dodać do zupy.Doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.