ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

nazwa

Wykonanie

Smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna zupa. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.
Czas przygotowania: 30 min. + 12 godz. na moczenie fasoli + 1 godz. na gotowanie
Ilość porcji: 8
Składniki:
500 g różnych roślin strączkowych (np. fasola piękny jaś, fasola biała, fasola malinka, fasola czarna, fasola adzuki, fasola ed kidney, fasola mungo, groch żółty, soczewica brązowa, soczewica zielona, ciecierzyca) - można kupić gotowe mieszanki np. firmy Florpak
2 pęczki włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
natka pietruszki (świeża lub suszona)
sól, pieprz
Fasolę i inne strączkowe namoczyć przez całą noc w dużej ilości wody.
W świeżej wodzie zagotować strączkowe.
Posiekać włoszczyznę. Dodać do zupy.
Doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/08/zupa-fasolowa.html