Wykonanie
Galaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam.
Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany rosół. Trzeba się postarać by był klarowny, wtedy
galaretki będą się ładnie prezentowały.
Galaretka zrobiona z 0,8 L rosołu, gdzie ilość
żelatyny jest na 1L (wyjdzie wtedy bardziej sztywna):
Galaretka zrobiona z 1L rosołu, gdzie ilość
żelatyny jest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka):
Składniki:
drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus
kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie),kawałek
selera,3
marchewki,1
pietruszka,połowa
pora,
sól,
pieprz,3
jajka,puszka
zielonego groszku,kilka listków
natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ),
żelatyna na 1L
wody,ewentualnie
ocet do polania gotowej
galaretki - ale to jak kto lubi.Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo.Ugotować 1L rosołu:
Mięso zalać ponad 1L
wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej
wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać
marchewki,
seler,
por,
pietruszkę,
sól i
pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać
cebulę, kilka ząbków
czosnku i liście
lubczyki, będzie wyraźniejszy smak). Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i
mięso. Rosół przelać przez sitko i odmierzyć 1L ( 0,8L jeżeli
galaretki mają być bardziej sztywne). Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać
żelatynę, mieszać cały czas do jej rozpuszczenia.
Marchew i
mięso pokroić.
Salaterki przepłukać zimną
wodą, nie wycierać.Na dno salaterki kłaść kolejno: listek
pietruszki, połówkę
jajka (
żółtkiem do dołu),
marchew,
mięso,
groszek.
Zalać rosołem z
żelatyną. Gdy wystygną włożyć do lodówki do stężenia.
Smacznego!!!