ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze zimne nóżki, a już na pewno pierwsze w wersji rybnej (wcześniej ich nawet nie jadłam, nie mówiąc o przygotowaniu). Są bardzo proste do zrobienia, dietetyczne (no bo co tu może utuczyć) i przede wszystkim smaczne. Nawet mój Synuś się nimi zajadał.
Na zdjęciu wyglądają tragicznie, ale innych nie miałam..
Potrzebujemy:
2 filety z mintaja
2 marchewki
2 pietruszki
natkę pietruszki
por
seler
sól, pieprz
domową kostkę rosołową
żelatyna - 2-3 łyżeczki na każde 0,5 litra płynu
Warzywa obieramy i myjemy. Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja gotowałam 2 godziny, trzeba jednak sprawdzać, czy ryba nie jest rozgotowana (mój filet ładnie się "trzymał"). Na koniec wyjmujemy z zupy warzywa i rybę. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na dnie salaterki. Rybę rozdrabniamy, również układamy w salaterce. Do wrzącego wywaru dodajemy żelatynę - 2-3 łyżeczki na 0,5 litra płynu, dokładnie mieszamy i przelewamy do salaterek. Schładzamy aż stężeje. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/pyszne-galaretki-rybne.html