Wykonanie
Przy okazji gotowania rosołu z większej porcji
mięsa, przygotowałem galat, z resztą bardzo dobry.
Składniki:- 1 pierś z kością,- 3-4
marchewki,- 2
pietruszki,- liście
selera,-
por,- liście
lubczyku,-
pieprz ziarnisty,-
ziele angielskie,-
sól,-
żelatyna.Sposób przygotowania:
Mięso, obrane i umyte warzywa oraz
przyprawy włożyłem do garnka i zalałem zimną
wodą. Wszystko gotowałem na małym ogniu, aby rosół był klarowny. Kiedy
mięso było miękkie wyjąłem, oddzieliłem od kości i po lekkim przestudzeniu pokroiłem w kostkę. Na dnie miseczek ułożyłem plasterki
marchewki i świeżą
natkę pietruszki oraz pokrojone
mięso. Cały rosół przecedziłem i dodałem do niego odpowiednią ilość
żelatyny ( ilość
żelatyny zależna od ilości rosołu ). Rozlałem do przygotowanych miseczek, po wystudzeniu włożyłem do lodówki. Najlepiej lubię galat z
octem, dojadając świeży
chleb na zakwasie, na który przepis podam niebawem.