Wykonanie
Zimne nóżki,
galaretka z mięskiem, galart - takie nazwy dotyczą znanej od dawna, popularnej świątecznej przystawki. Polecam smaczną wersję z chudziutkim
mięskiem z indyka. Mój przepis jest bardzo prosty, z tą różnicą, że dodaję sporo
żelatyny, bo
indyk to jednak nie
wieprzowinka ani
kurczak i nie ma zbyt wiele własnej
galaretki.Składniki
2-3
golonki z
indyka (
mięsko jest smaczniejsze od fileta)warzywa, jak do rosołu klasycznego (
marchewka,
pietruszka,
seler,
cebula,
por)1,5 litra
wody2
liście laurowe3-4
ziela angielskiezioła prowansalskie (w sezonie
daję kilka gałązek
tymianku)1 łyżeczka kopiasta
gorczycy5- 6 łyżeczek z brzuszkiem
żelatynysól,
pieprz do smaku3-4
jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)PrzygotowanieZobacz przepis na filmie . Zapraszam.1. Ściągam skórę z
golonek (mozna je najpierw zagotować, odlać
wodę i szumowiny, ściągnąć z łatwością skórę). Wstawiam do zimnej
wody i dodaję obrane, umyte warzywa.
Cebulę przypalam na gazie i wrzucam do garnka. Dodaję
ziele angielskie i
liście laurowe i trochę
solę. Gotuję na wolniutkim ogniu, jak rosół.2. Kiedy warzywa zmiękną, (trzeba sprawdzać widelcem, żeby w
porę je wyjąć, bo przydadzą się do dekoracji) wyjmuję je z garnka i studzę.
Mięso gotuję się dalej do momentu, kiedy będzie miękkie (powinno bez trudu odchodzić od kości). Pod koniec gotowania dodaję
zioła prowansalskie.3. Wyjmuję
mięso, studzę i pozbawiam ścięgien, chrzęści i kości. Kroję mniej więcej w kostkę.4. W szklance gorącego rosołu rozpuszczam dokładnie
żelatynę. Rosół przelewam przez sitko, żeby się pozbyć ewentualnych kości. Do rosołu dodaję rozpuszczoną
żelatynę i pokrojone
mięso. Mieszam, dodaję
chilli,
gorczycę a w razie potrzeby dosypuję szczyptę
soli. Można też dodać od razu trochę
soku z cytryny, choć ja wolę dodawać z dozownika, tuż przed podaniem. Podgrzewam całość do wrzenia, ale staram się, żeby mieszanina się nie zagotowała. Wyłączam płomień i studzę, wstawiając gar do zlewu z zimną
wodą, co jakiś czas mieszam, gdyż
galaretka równo gęstnieje.5. Jeśli chcemy, by dekoracja, układana z
jajka i warzyw na spodzie naczynia była oblana
galaretką, przed jej ułożeniem, wkładamy łyżką trochę gęstniejącej
galaretki bez kawałków
mięsa.
Zimne nóżki są bardzo pożywne, małokaloryczne i pyszne (szczególnie zdrowe dla kobiet!!!). Podaję tradycyjnie ze świeżym
sokiem z cytryny. Polecam gorąco!Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika