ßßß

Ten pasztet to kolejny który zrobiłam i jak na razie najlepszy, odpowiednio wilgotny i przyprawiony. Ilość też była imponująca bo w sumie aż 3 kg masy dlatego iż nazbierało się trochę mięsa z rosołu i miło było potem podzielić się nim z rodzinką.Składniki1,5 kg mięsa z rosołu1,3 kg udźca z indyka0,3 kg wątróbki drobiowej3 marchewki2 pietruszkipół średniego selerapor4 jajkacebulaczosnekkilka pieczarek (opcjonalnie)liść laurowyziele angielskiegałka muszkatałowasól, pieprz, czosnek niedźwiedzi ziołaWykonanieW mleku moczymy wątróbkę, po czym smażymy ją na patelni razem z cebulą. Udźiec gotujemy wraz z włoszczyzną oraz liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Po ugotowaniu studzimy.Ubijamy pinę z białek. Następnie mięsa, włoszczyznę oraz wątróbkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie, potem dodajemy do masy żółtka, czosnek, pieczarki (starte na tarce lub zmielone razem z mięsem) przyprawy wedle uznanae i smaku, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy podlać ją wywarem w którym gotowany był udźiec. Wszystko dobrze wyrabiamy na końcu dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Ja piekłam w trzech litrowych, aluminiowych foremkach wysmarowanych oliwą w 180 stopniach przez godzinę.