ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegosól według uznaniapieprz 6 ziarnaziele angielskie 4 ziarnaliść laurowy 2 sztuktymianek 2 gałązkicebula 1 sztukseler 0,25 sztukpor 1 sztukpietruszka 1 sztukmarchewka 2 sztukwołowina z kością 1 kilogramówpieprz według uznaniaWykonanie:Opłukane mięso włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, by dobrze je przykryła. Gdy zupa chwile się pogotuje, zebrać z niej szumowiny, ale nie jest to konieczne. Oczyszczone marchewki, seler, pietruszkę i mały por (biała część) na kawałki, a oczyszczoną cebulę przekroić, opalić nad ogniem, aż zbrązowieje. Warzywa razem z cebula i gałązkami tymianku dołożyć do mięsa. Wrzucić także listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Dodać ok. łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru, a rosół przecedzić. Przed podaniem oprószyć pieprzem i ewentualnie doprawić jeszcze solą.Uwagi:Jeśli rosół jest za tłusty, to gdy przestygnie, należy położyć na jego powierzchni kawałek papierowego ręcznika. Wchłonie on tłuszcz, wtedy go zdjąć.Aby uzyskać domowy koncentrat bulionu (baza dla sosów i innych zup), należy po przecedzeniu gotować rosół, aż zostanie 1/5 pierwotnej objętości. Można przechowywać go kilka dni w lodówce lub mrozić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: