Wykonanie
2l kiszonego koncentratu z
buraków (przepis tu )2-3 l rosołu drobiowo- wieprzowego1/2 kg mocno
wędzonej kiełbasy w cienkim flaku4
jajkamięso z rosołurosół:1 kawałek
łopatki lub biodrówki wieprzowej ok 1kg1/4
kurczaka3-4
marchewki2 duże
cebula3 liscie
pora1/2
selera2
pietruszki (korzenie)5l
wody3 łyżki
solipieprz do smaku
Mięso włożyć do zimnej, posolonej
wody i gotować na małym ogniu (tak by nie bulgotało). Zebrać powstały szum. Gotować aż
mięso będzie Miękkie. 20 min. przed końcem dodać warzywa.Powstały rosół odcedzić.W drugim garnku: wlać rosół i koncentrat
kwasu buraczanego w proporcji 1:1(proporcjami można manipulować w zależności co kto lubi- mocno kwaśne czy łagodne) i zagotować. ALE NIE GOTOWAĆ! bo barszcz zacznie zmieniać kolor:(Przed podaniem ugotować w osobnym garneczku
kiełbasę (ok 5 min).Do talerzy wkładać: rozdrobnione ugotowane
mięso, podgrzaną
kiełbasę pokrojoną w plasterki, 1jajko na talerz, przekrojone na pół. Całość zalać barszczem.