ßßß
Szybki bigos z czarnuszkąWIDEO1 pętko wiejskiej kiełbasy1 cebula500 g kapusty kwaszonej3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka suszonego imbiru1 łyżeczka kminku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka czarnuszki3 łyżki koncentratu z pomidorów3 łyżki miodu gryczanego2 łyżki masłaSól, pieprzPrzygotowanieKapustę ugotuj do miękkości z liśćmi i zielem – zajmie to ok. 20 minut.Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, po czym przesmażaj na maśle, na wolnym ogniu, stopniowo go zwiększając, aż kiełbasa się wytopi, a cebulka skarmelizuje. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, a gdy się przesmaży dodaj kapustę, wymieszaj ją i zalej miodem. Karmelizuj 2-3 minuty i dodaj przyprawy. Na końcu dopraw kapustę solą i pieprzem. Duś 10 minut, jeśli trzeba podlej wodą (aby się nie przypalała). Podawaj z chlebem razowym.
Pieczone pierogi ruskie z czarnuszkąWIDEO350 g ciasta francuskiego1 jajkoNadzienie:200 g ugotowanych ziemniaków400 g białego sera100 g tartego parmezanu100 g słonej bryndzyŚwieża miętaSól, pieprzCzarnuszkaDo podania:Słodki sos chilliPrzygotowanie:Ziemniaki, np. z wczorajszego obiadu, wymieszaj z serami. Dopraw je 1 solidną łyżką posiekanych listków mięty, 2/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem, tego ostatniego powinno być sporo.Z ciasta wycinaj kwadraty, 10×10 cm, na każdą połowę kwadratu nałóż 2-3 łyżki farszu. Brzegi ciastek smaruj roztrzepanym jajem i sklejaj formując trójkąty.Posmaruj też wierzchy ciastek, po czym posyp czarnuszką i piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (w zależności od mocy pieca – tak aby były złote).Podawaj z sosem chilli.SmacznegoDo miłego zobaczenia, już w przyszły poniedziałek, 28 lutego, wAnia