ßßß Cookit - przepis na KARTOFELKRAUT - ciapkapusta

KARTOFELKRAUT - ciapkapusta

nazwa

Wykonanie

Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym boczkiem, kiełbasą, zrumienioną cebulką lub pieczonym mięsem najczęściej żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych.
SKŁADNIKI :
500 g kiszonej kapusty
600 g ziemniaków
2 łyżki masła
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
3 ziarnka pieprzu
sól, pieprz do smaku
kiełbasa lub boczek do podania
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę wyciskamy z nadmiaru soku, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.
Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, kapustę i masło, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ubijamy wszystko razem aż składniki się połączą.
Na oleju podpiekamy cebulę z kiełbasą. Na dużym talerzu układamy porcję ciapkapusty, na to wykładamy cebulkę z kiełbasą. Podajemy do barszczyku.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/kartofelkraut-ciapkapusta.html