Wykonanie
Kartofelkraut, inaczej ciapkapusta to danie śląskie przygotowanie z piure ziemniaczanego i
kiszonej kapusty. Danie podaje się z podpieczonym
boczkiem,
kiełbasą, zrumienioną
cebulką lub
pieczonym mięsem najczęściej
żeberkami. Danie zaliczam do bardzo smacznych.
SKŁADNIKI :500 g
kiszonej kapusty600 g
ziemniaków2 łyżki
masła1 duża
cebula3 łyżki
oleju1
liść laurowy2 ziarnka
ziela angielskiego3 ziarnka
pieprzusól,
pieprz do smaku
kiełbasa lub
boczek do podaniaPRZYGOTOWANIE :
Kapustę wyciskamy z nadmiaru soku, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy, ziele i
pieprz. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy. Gotujemy do miękkości i odcedzamy.Do miski przekładamy ugotowane
ziemniaki,
kapustę i
masło, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Ubijamy wszystko razem aż składniki się połączą.Na
oleju podpiekamy
cebulę z
kiełbasą. Na dużym talerzu układamy porcję ciapkapusty, na to wykładamy
cebulkę z
kiełbasą. Podajemy do barszczyku.Smacznego.