Wykonanie
            To danie z kuchni śląskiej, a sposobów jego przygotowania jest pewnie tyle co nazw. I to jakich ! ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra :)Rzecz może wydawać się 
dziwna, jeśli ktoś nie próbował, ale to połączenie gwarantuje pyszny smak. Tak podane 
ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub idealnym dodatkiem do 
mięsa. Próbowałam zarówno wersji z 
boczkiem, jak i bez niego, obie są bardzo dobre.


Składniki :1 kg 
ziemniaków2 duże 
cebule1/2 kg 
kiszonej kapustykilka plasterków 
boczku ( lub 
kiełbasy)
sól, 
pieprz do smakuPrzygotowanie :Na głębokiej patelni podsmażam do lekkiego zrumienienia pokrojone w plastry 
cebule, po czym dodaję odsączoną 
kapustę. Duszę razem pod przykryciem, aż 
kapusta będzie miękka. 
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym duszę jak na puree i dodaję do patelni z 
kapustą. Mieszam dokładnie, podgrzewam razem mieszając co kilka minut. Doprawiam 
solą i 
pieprzem. 
Boczek kroję w małe kawałki, rumienię na skwarki - dodaję razem z wytopionym tłuszczem do 
kapusty z 
ziemniakami.Smacznego !






