Wykonanie
To danie z kuchni śląskiej, a sposobów jego przygotowania jest pewnie tyle co nazw. I to jakich ! ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra :)Rzecz może wydawać się
dziwna, jeśli ktoś nie próbował, ale to połączenie gwarantuje pyszny smak. Tak podane
ziemniaki mogą być samodzielnym daniem lub idealnym dodatkiem do
mięsa. Próbowałam zarówno wersji z
boczkiem, jak i bez niego, obie są bardzo dobre.
Składniki :1 kg
ziemniaków2 duże
cebule1/2 kg
kiszonej kapustykilka plasterków
boczku ( lub
kiełbasy)
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Na głębokiej patelni podsmażam do lekkiego zrumienienia pokrojone w plastry
cebule, po czym dodaję odsączoną
kapustę. Duszę razem pod przykryciem, aż
kapusta będzie miękka.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym duszę jak na puree i dodaję do patelni z
kapustą. Mieszam dokładnie, podgrzewam razem mieszając co kilka minut. Doprawiam
solą i
pieprzem.
Boczek kroję w małe kawałki, rumienię na skwarki - dodaję razem z wytopionym tłuszczem do
kapusty z
ziemniakami.Smacznego !