Wykonanie
Dzisiaj klasyk. Gęsty, aromatyczny i syty kapuśniak z
kapusty kiszonej. Jeszcze tylko
ziemniaki i sporo
boczku i mamy idealną zupę na obecną niesprzyjającą aurę.Składniki:30 dkg
kapusty kiszonej5-6 średnich
ziemniaków30 dkg
boczkucebulalitr rosołu wołowego
liść laurowyziele angielskiesól,
pieprzopcjonalnie odrobina
olejuBoczek pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć w rondlu z grubym dnem lub na patelni (jeśli jest chudy, można dodać odrobinę
oleju), dodać drobno posiekaną
cebule, zeszklić.
Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać tak żeby otrzymać ok. 2-3 cm kawałki,
doda do
boczku, zalać niewielka ilością
wody, dodać
przyprawy, dusić ok. 10 minut. W międzyczasie zagotować rosół, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, ugotować je, następnie dodać
kapustę. Gotować jeszcze 20 minut, w razie potrzeby doprawić.