ßßß
Ten kapuśniak będzie szybki ale również i smaczny. Nie będzie gotowany na mięsie czy żeberkach jak przy tradycyjnym kapuśniaku. Będzie na dobrej kiełbasce, boczku i jeśli macie to jakiejś dowolnej wędzonce pozostałej w lodówce lub z dodatkiem wędzonych kości.
Składniki na rodzinkę 4 osobową500 gram kapusty kiszonej300 gram kapusty białej swieżej * ja dałam ćwiarteczkę z malutkiej główki kapusty.2 małe marchewki ( akurat nie miałam … ale dobrze by ją dodać )pół małego selera1 średnia cebulakilka ziemniaków * tyle ile sami lubicie mieć w zupie1 puszka pokrojonych pomidorów2 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz, słodka papryka, ewnt. majeranek1 płaska łyżeczka kminku / lub tyle ile lubiciepętko dobrej pieczonej kiełbaski / taka jaką lubiciekawałek wędzonego boczku lub bekonu * ok. 120 gramkawałek wędliny wędzonej np. szynka * ok 120 gramewent. kości wędzone jeśli macie ochotę dodać/ u mnie bez.WykonanieJeśli lubicie kapuśniak kwaśny to nie przepłukujcie kiszonej kapusty wodą. Ja nie przepłukuję kapusty bo lubię kwaśny. Wy zroóbcie jak lubicie najbardziej. świeża kapusta balansuje pomiędzy kwaśną kapustą bardzo dobrze.Boczek i wędzonkę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy na kolor rumiany na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą.Kapustę świeżą szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ok 2 litry. Marchew oraz seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Gotujemy aż kapusta zmniejszy swoją objętość i trochę zmięknie. Następnie dodajemy kiszoną kapustę *wcześniej szatkujemy ją na mniejsze kawałki.Dodajemy suche przyprawy oraz podsmażone wędliny z patelni wraz z wytopionym tluszczem. Jeśli potrzeba dolewamy więcej wody. Gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sokiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze tyle aby ziemniaki zmiękły, ok 20min. Dosmaczamy ponownie przyprawami według gustu. Ja nie dodaje zasmażek do zup. Jeśli takie lubicie to na sam koniec należy dodać do zupy zasmażkę.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Jesiennie w Północnej Jutlandii 2016