Wykonanie
Cześć =) Dziś przedstawiam zupę, którą jadłem ubiegłej zimy na Podhalu, podczas mojej wizyty u zaprzyjaźnionej rodziny góralskiej. Kwaśnica, to zupa z
kiszonej kapusty na żeberkach. Jest to zupa typowo góralska, którą jedliśmy z juhasami, po powrocie z hali. Kwaśnica tym różni się od kapuśniaku, że nie dodaje się do niej jarzyn, ale za to wlewa się do niej sok z pod
kapusty.Zachęcam wszystkich do samodzielnego ugotowania kwaśnicy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą:- 500 g
żeberek wieprzowych (najlepiej wędzonych, ale mogą być surowe)- 1 kg
kiszonej kapusty- 10 dg
wędzonego boczku- sok z
kiszonej kapusty- 1
cebula- 3 kulki
ziela angielskiego- 2
listki laurowe- łyżeczka
kminku-
sól,
pieprz do smaku- kilka
ziemniakówSposób wykonania:1)
Żeberka umieszczamy w garnku, zalewamy około 2 litrami zimnej
wody i zagotowujemy na wolnym ogniu.2)
Kiszoną kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do gotujących się
żeberek.3) Dodajemy
listki laurowe i
ziele angielskie oraz sok z
kiszonej kapusty, a następnie gotujemy przez około 2 godziny - do miękkości
mięsa (nie zaszkodzi dłużej). Dodajemy resztę przypraw.4) Pokrojony w kostkę
boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną
cebulę i wszystko razem podsmażamy, po czym dodajemy do zupy i zagotowujemy jeszcze przez kilkanaście minut.5) Ugotowane
żeberka wyciągamy z zupy, okrawamy
mięso z kości, po czym wrzucamy je z powrotem do zupy.6)
Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do zupy.


Smacznego =)