ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na bogato

Kapuśniak na bogato

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Kapuśniak to pyszna, rozgrzewająca zupa, świetna na mroźne, zimowe dni. Można go zrobić z kapusty świeżej lub kiszonej. Mój kapuśniak robię z kapusty kiszonej, wędzonych żeberek i boczku. Dzięki bogactwu składników, kapuśniakiem możemy się porządnie najeść. Ta wspaniała zupa kuchni polskiej gości na moim stole od dawna, Wam także ją polecam!
Porcja na ok. 3 litry zupy
Składniki:
2½ litra wody
3 suszone grzyby
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
200 g wędzonych żeberek wieprzowych
½ kg kiszonej kapusty
2 marchewki
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
4 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
W specjalnym koszyku lub w kawałku gazy umieścić pokruszone suszone grzyby oraz kminek, kmin rzymski, kolendrę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
W dużym garnku zagotować wodę z przyprawami i wędzonymi żeberkami, zmniejszyć temperaturę, powoli gotować.
Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać w zimnej wodzie, potem pokroić ją drobno i wrzucić do garnka.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę wrzucić do garnka.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
Gdy boczek z cebulą się zrumienią przełożyć do zupy.
Dodać 1 czubatą łyżeczkę soli i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Obgotowane żeberka wyjąć z garnka, przestudzić, pozbawić kości.
Mięso drobno pokroić i przełożyć z powrotem do zupy.
Na koniec dodać roztarty w dłoniach majeranek i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapuśniak podawać gorący z kromką ulubionego pieczywa posmarowanego świeżym masłem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/01/kapusniak-na-bogato