Wykonanie
Poziom trudnościKapuśniak to pyszna, rozgrzewająca zupa, świetna na mroźne, zimowe dni. Można go zrobić z
kapusty świeżej lub kiszonej. Mój kapuśniak robię z
kapusty kiszonej, wędzonych
żeberek i
boczku. Dzięki bogactwu składników, kapuśniakiem możemy się porządnie najeść. Ta wspaniała zupa kuchni polskiej gości na moim
stole od dawna, Wam także ją polecam!Porcja na ok. 3 litry zupySkładniki:2½ litra
wody3
suszone grzyby1 łyżeczka nasion
kminku1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren
kolendry3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe10 ziaren
pieprzu200 g wędzonych
żeberek wieprzowych½ kg
kiszonej kapusty2
marchewki150 g
wędzonego boczku1 duża
cebula4
ziemniakisól i
pieprz do smaku1 łyżka
majerankuSposób przygotowania:W specjalnym koszyku lub w kawałku gazy umieścić pokruszone
suszone grzyby oraz
kminek,
kmin rzymski,
kolendrę,
ziele angielskie,
liście laurowe i
pieprz.
W dużym garnku zagotować
wodę z
przyprawami i wędzonymi
żeberkami, zmniejszyć temperaturę, powoli gotować.
Kapustę spróbować, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać w zimnej wodzie,
potem pokroić ją drobno i wrzucić do garnka.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę i dodać do
kapusty.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę wrzucić do garnka.
Boczek i
cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
Gdy
boczek z
cebulą się zrumienią przełożyć do zupy.
Dodać 1 czubatą łyżeczkę
soli i gotować aż
ziemniaki będą miękkie. Obgotowane
żeberka wyjąć z garnka, przestudzić, pozbawić kości.
Mięso drobno pokroić i przełożyć z powrotem do zupy.
Na koniec dodać roztarty w dłoniach
majeranek i ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Kapuśniak podawać gorący z kromką ulubionego
pieczywa posmarowanego świeżym
masłem.
Smacznego!