ßßß
Oczywiście wypasiony parowar ma specjalne pojemniczki na desery, powłokę teflonową do mięs, oddzielny koszyczek na ryż i milion innych dodatków, z których bardzo rzadko się korzysta. Miałam zarówno parowar jak i garnek do gotowania na parze i bardziej zadowolona jestem z garnka. Siła tkwi w prostocie 😉
3. Przygotuj swoje mieszanki przypraw – do ryb, drobiu, gulaszu, chińska, włoska, ziołowa. Zamiast mozolnie przeszukiwać szufladę z przyprawami, komponować za każdym razem odpowiednie proporcje aby uzyskać ulubiony smak, przygotuj mieszankę raz a dobrze. Jednorazowo poświęcisz na to chwilę, a zdecydowanie ułatwisz sobie sprawę przy codziennym gotowaniu! Co więcej samodzielnie przygotowane mieszanki na bazie jednoskładnikowych ziół są zdecydowanie zdrowsze, za jednym zamachem wykluczasz ze swojej diety glutaminian, konserwanty, wzmacniacze smaku i inne ulepszacze.
Moje ulubione mieszanki przypraw :zioła do drobiu – to prosta i aromatyczna mieszanka czosnku, tymianku, rozmarynu, bazylii, cebuli, majeranku.zioła zamiast soli, mieszanka w skład której wchodzi: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz czarny, lubczyk, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek (nie dużo), oregano, tymianek, papryka chilli, kozieradka. Całość blendujemy lub rozcieramy w moździerzu i zamykamy w słoiczku. Zioła zamiast soli dodaje prawie do wszystkich dań.
czubryca czerwona czyli: cząber, czosnek, pieprz, papryka chilli, papryka słodka, cebula, sól himalajska. Mieszanka stosowana przeze mnie zazwyczaj do pomidorowych sosów, gulaszu, sosu do domowej pizzy, jest lekko pikantna w smaku.4. Dobre noże – to podstawa! Z porządnym, ostrym nożem kucharzenie to przyjemność a czas przygotowania mięsa do obiadu skraca się do minimum.5. Blender „to go” – mały gadżet a bardzo cieszy i zdecydowanie oszczędza mój czas podczas zmywania i wyszukiwania odpowiednich pojemniczków do przelania płynu.
Wiem, że dla części z Was to dodatkowy, często zbyteczny, sprzęt kuchenny. Ale jeśli ktoś prowadzi aktywny tryb życia i staje przed wyborem blendera, który głównie ma służyć do przyrządzania koktajli śmiało wybierzcie któryś z butelką w zestawie. Wybór jest przeogromny, aktualnie prawie każda marka wypuszcza tego typu blendery. Różnią się one pojemnością butelek, mocą blendera czy nakładką do picia. Czasem w zestawie dodatkowo jest nakładka mieląca, zastanów się na jakich funkcjach blendera najbardziej Ci zależy i wybierz najlepszą opcje dla siebie.
6. Mieszanka zdrowia do jogurtów, owsianek czy sałatek. Chcesz się dobrze odżywiać i wzbogacać swoje posiłki o zdrowe dodatki? Ba! nawet masz idealnie zaopatrzoną szufladę w różnego rodzaju orzechy, siemię lniane, suszone owoce czy pestki, tylko najzwyczajniej nie masz czasu lub zapominasz je używać? Tak jak w przypadku mieszanek przypraw wystarczy poświęcić w weekend 10 minut na przygotowanie swoich zdrowych mieszanek.Mieszanka do owsianki: wrzuć do rozdrabniacza orzechy i miks suszonych owoców(śliwki, figi, rodzynki, daktyle, morele, żurawina) a w kilka sekund stworzysz słodki i zdrowy dodatek do swojej porannej owsianki czy jogurtu. Taką mieszankę możesz wzbogacić o wiórki kokosowe i prażone płatki migdałów. Już jedna łyżka takiej mieszanki osłodzi poranną owsiankę a także zaspokoi chęć na kupne słodkości.Mieszanka do sałatek: w kolejnym słoiczku wymieszaj różnego rodzaju pestki: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane (pestki możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą wyraźniejszego smaku). Mieszankę sałatkową możesz wzbogacić również o ulubione orzechy.Mieszanka do koktajli : wymieszaj różnego rodzaju otręby, zarodki pszenne, amarantus ekspandowany, nasiona chia lub siemię lniane i np. korzeń maca. Dzięki takiej mieszance koktajl staje się bardziej treściwy i stanowi idealną przekąskę w ciągu dnia, a Ty masz wszystkie zdrowe dodatki pod ręką.
Przygotowanie mieszanek w słoiczkach to również oszczędność miejsca w szufladzie kuchennej a także sposób na dbanie o estetykę i porządek w szufladach.Niby rady banalne, ale często zapominamy, że tak prostymi sposobami, możemy ułatwić sobie pracę, oszczędzać czas w kuchni i dbać o zjadanie wartościowych posiłków. Pamiętajmy także, że czas, który poświęcamy na gotowanie i dbanie o zdrowy sposób żywienia to nic innego jak inwestycja w przyszłość, która zaprocentuje zdrowiem i pozwoli omijać szerokim łukiem kolejki do lekarzy za kilka lat. Więc chyba warto, prawda?A jakie są Twoje triki pozwalające oszczędzać czas w kuchni? Podziel się swoimi metodami w komentarzu, chętnie poznam Wasze ulubione sprzęty, gadżety kuchenne czy sposoby na usprawnienie pracy podczas kucharzenia.Wpis powstał przy współpracy z lions home.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]Podziel się...