ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Home
Dodatki do potraw
Lato w pełni sezon na ogórki już czas. Jeśli robicie grilla to nie może na nim zabraknąć ogórków małosolnych.
Składniki (na słoik około 2 litry):
ogórki 0,9 kg
– pęczek świeżego kopru- 3 ząbki świeżego czosnku
– korzeń świeżego chrzanu – kawałek około 2 cm
pieprz ziarnisty
sól kamienna – 1 łyżka na 1 litr wody
woda
Przygotowanie:
Złota zasada przygotowywania ogórków na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli. Solankę należy zagotować.
Na dno słoika lub innego wysokiego naczynia ułożyć połowę kopru, dodać rozgnieciony czosnek oraz obrany chrzan. Ogórki w naczyniu układamy umyte oraz z usuniętymi końcami. Dosypać kilka ziaren pieprzu i przykryć resztą kopru zapełniony słoik.
Gorącą solanką zalać ogórki i odstawić w ciemne miejsce delikatnie przykrywając
talerzykiem.
Po 2 dniach ogórki będą gotowe. Smacznego.
Koktajl arbuzowy
Dania wegetariańskie
Dodatki do potraw
Makaronowe szaleństwa
Naleśniki i tarty
Napoje i drinki
Potrawy mięsne
Indyk
Kurczak
Wołowina i wieprzowina
Ryby i owoce morza
Ryż i kasze
Sałatki i surówki
Słodkości
Zapiekanki
Zdrowe śniadania
Zupy i kremy
Tagi
arbuz brzoskwinie cebula chilli ciasto cukinia czekolada czosnek danie dietetyczne feta grzanki imbir jabłka jagody kakao koktajl krewetki kukurydza kurczak limonka makaron marchewka miód mięta muffiny ocet ryżowy papryka pieczony łosoś pietruszka pomarańcza pomidory sałata ser soczysty łosoś sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy spaghetti szynka tarta tymianek warzywa ziemniaki zioła świeża sałatka
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies, w zakresie odpowiadającym konfiguracji Twojej przeglądarki. Więcej informacji
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/ogorki-malosolne