ßßß
Risotto to popularna włoska potrawa.Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków.Sycące i pyszne danie.Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw.Składniki:pierś z kurczakapuszka mleczka kokosowegoszklanka ryżu Arborio na risottoszklanka bulionu1-4 szklanki białego winapół zielonej świeżej paprykiróżyczki kalafioradwie dymkidwie małe cebuledwie marchewkikawałek świeżego korzenia imbirudwa ząbki czosnku2-3 gałązki świeżego rozmarynu2-3 łyżki masłakawałek sera gorgonzolaparmezan2 łyżki przyprawy garam masalaSkład garam masali : kolendra,goździki,liść laurowy,pieprz czarny,kmin rzymski,chili,kalpasi,koper włoski,kardamon,liść goździka,anyż gwiazdkowatyłyżeczka kurkumysólpłatki migdałowe do posypaniałyżka oleju do smażenia kurczakapół cytryny/limonki
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.Dodałam do niej garam masalę,kurkumę i sól.Usmażyłam na oleju na złoty kolor.
Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minutypodsmażyłam pokrojone w cienkie paseczki marchewkę i paprykę.
W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę.
Dodałam starty imbir i czosnek.
Wsypałam ryż.
Mieszałam około 2 minuty.Wlałam wino a następnie połowę bulionu.Ryż należy co jakiś czas mieszać.Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion.Wcisnęłam również sok z połowy cytryny.
Ryż powinien być al dente.
Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam kalafiora.On również powinien być półtwardy.
Do ryżu przełożyłam usmażoną marchewkę z papryką.
Następnie pachnącego przyprawami kurczaka.
Wlałam mleczko kokosowe.
Na koniec dołączył kalafior.
Wszystkie smaki połączyły się z warzywami.Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej gorgonzoli.
Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie.
Posypałam całość startym parmezanem i delikatnie wymieszałam.
Podawałam z uprażonymi płatkami migdałów i startym parmezanem.
Smacznego!
Zapraszam również na:RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Z GRZYBAMI LEŚNYMI
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI