Wykonanie

Risotto to popularna włoska potrawa.Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę
indyjskich smaków.Sycące i pyszne danie.Cudowne połączenie
mleczka kokosowego,
serów, pachnących przypraw i warzyw.Składniki:
pierś z kurczakapuszka
mleczka kokosowegoszklanka
ryżu Arborio na risottoszklanka
bulionu1-4 szklanki
białego winapół zielonej świeżej
paprykiróżyczki
kalafioradwie
dymkidwie małe
cebuledwie
marchewkikawałek świeżego korzenia
imbirudwa ząbki
czosnku2-3 gałązki świeżego
rozmarynu2-3 łyżki
masłakawałek
sera gorgonzolaparmezan2 łyżki
przyprawy garam masalaSkład
garam masali :
kolendra,
goździki,
liść laurowy,
pieprz czarny,
kmin rzymski,
chili,kalpasi,
koper włoski,
kardamon,liść
goździka,
anyż gwiazdkowatyłyżeczka
kurkumysólpłatki migdałowe do posypaniałyżka
oleju do smażenia
kurczakapół cytryny/limonki
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę.Dodałam do niej
garam masalę,
kurkumę i
sól.Usmażyłam na
oleju na złoty kolor.

Przełożyłam go do miseczki i przez 2-3 minutypodsmażyłam pokrojone w cienkie paseczki
marchewkę i
paprykę.

W głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na
maśle pokrojoną w kostkę
cebulę i
dymkę.

Dodałam starty
imbir i
czosnek.

Wsypałam
ryż.

Mieszałam około 2 minuty.Wlałam
wino a następnie połowę
bulionu.
Ryż należy co jakiś czas mieszać.Włożyłam gałązki
rozmarynu i dolewałam
bulion.Wcisnęłam również sok z połowy
cytryny.
Ryż powinien być al dente.

Gdy
ryż pięknie wchłaniał
bulion, podgotowałam
kalafiora.On również powinien być półtwardy.

Do
ryżu przełożyłam usmażoną
marchewkę z
papryką.

Następnie pachnącego
przyprawami kurczaka.

Wlałam
mleczko kokosowe.

Na koniec dołączył
kalafior.

Wszystkie smaki połączyły się z warzywami.Ale aby było jeszcze smaczniej dodałam kawałki pokruszonej gorgonzoli.

Wszystko wymieszałam i chwilkę jeszcze trzymałam na małym gazie.

Posypałam całość startym
parmezanem i delikatnie wymieszałam.

Podawałam z uprażonymi
płatkami migdałów i startym
parmezanem.

Smacznego!

Zapraszam również na:RISOTTO Z
KREWETKAMI I
GROSZKIEM
RISOTTO Z
BAKŁAŻANEM
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

Z
GRZYBAMI LEŚNYMI

ZAPIEKANE
BAKŁAŻANY Z RISOTTO I
POMIDORAMI