ßßß
Cookit - przepis na RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Składniki
Piersi z kurczaka
Cebula
Masło
Ryż
Białe wino
Bulion drobiowy
Parmezan
Sól
Pieprz
Bakłażan
Kurczak
Mleczko kokosowe
Grzyby
Gruszka
Krewetki
Wykonanie
To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.Składniki: dla 3-4 osób0,5 kg
piersi z kurczaka
1
cebula
125g
masła
400 g
ryżu
arborgio150 ml
białego wina
500 ml
bulionu drobiowego
60 g startego
parmezanu
sól
,
pieprz
Posiekałam drobno
cebulę
i podsmażyłam ją na
maśle
na złoty kolor.
Dodałam pokrojoną w plastry
pierś z kurczaka
.
Dodałam
ryż
i wymieszałam.
Wlałam
wino
, doprawiłam
solą
i
pieprzem
.
Stopniowo wlewałam
bulion
, zmniejszyłam ogień i podgrzewałampod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolewałam więcej
bulionu
.Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.Na koniec wlałam jeszcze trochę
bulionu
i podgrzałam jeszcze 10 minut.Podawałam z
parmezanem
i
płatkami
masła
.Smacznego!
Zapraszam na pyszne:RISOTTO Z
KREWETKAMI
I
GROSZKIEM
RISOTTO Z
BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z
KURCZAKIEM
I WARZYWAMI W
MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z
GRZYBAMI
LEŚNYMI
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/03/risotto-po-mediolansku.html
Przepisy powiązane
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem
Risotto z jarmużem i kurczakiem
Risotto z groszkiem
Risotto z bakłażanem
Składniki powiązane (0)