ßßß
Cookit - przepis na RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
Składniki
Ryż
Białe wino
Bulion drobiowy
Parmezan
Sól
Pieprz
Bakłażan
Kurczak
Mleczko kokosowe
Grzyby
Gruszka
Krewetki
Piersi z kurczaka
Cebula
Masło
Wykonanie
To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.Składniki: dla 3-4 osób0,5 kg
piersi z kurczaka
1
cebula
125g
masła
400 g
ryżu
arborgio150 ml
białego wina
500 ml
bulionu drobiowego
60 g startego
parmezanu
sól
,
pieprz
Posiekałam drobno
cebulę
i podsmażyłam ją na
maśle
na złoty kolor.
Dodałam pokrojoną w plastry
pierś z kurczaka
.
Dodałam
ryż
i wymieszałam.
Wlałam
wino
, doprawiłam
solą
i
pieprzem
.
Stopniowo wlewałam
bulion
, zmniejszyłam ogień i podgrzewałampod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolewałam więcej
bulionu
.Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.Na koniec wlałam jeszcze trochę
bulionu
i podgrzałam jeszcze 10 minut.Podawałam z
parmezanem
i
płatkami
masła
.Smacznego!
Zapraszam na pyszne:RISOTTO Z
KREWETKAMI
I
GROSZKIEM
RISOTTO Z
BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z
KURCZAKIEM
I WARZYWAMI W
MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z
GRZYBAMI
LEŚNYMI
Źródło:
http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/03/risotto-po-mediolansku.html
Przepisy powiązane
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem
Risotto z jarmużem i kurczakiem
Risotto z groszkiem
Risotto z bakłażanem
Składniki powiązane (0)