ßßß Cookit - przepis na RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

nazwa

Wykonanie

To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.
Składniki: dla 3-4 osób
0,5 kg piersi z kurczaka
1 cebula
125g masła
400 g ryżu arborgio
150 ml białego wina
500 ml bulionu drobiowego
60 g startego parmezanu
sól,pieprz
Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor.
Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Dodałam ryż i wymieszałam.
Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem.
Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam
pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu.
Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.
Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut.
Podawałam z parmezanem i płatkami masła.
Smacznego!
Zapraszam na pyszne:
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/03/risotto-po-mediolansku.html