ßßß
To znane na całym świecie danie, jest chyba najsmaczniejszym włoskim risotto.Składniki: dla 3-4 osób0,5 kg piersi z kurczaka1 cebula125g masła400 g ryżu arborgio150 ml białego wina500 ml bulionu drobiowego60 g startego parmezanusól,pieprzPosiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor.
Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka.
Wlałam wino, doprawiłam solą i pieprzem.
Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałampod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu.Gotowe risotto odstawiłam na parę minut.Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut.Podawałam z parmezanem i płatkami masła.Smacznego!
Zapraszam na pyszne:RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI