ßßß
Byłam w końcu na grzybach.Pogoda cudna, w lasach wysyp maślaków.Sama radość ze zbierania.Gorzej z obieraniem i czyszczeniem tych darów natury.Ale wszystko rekompensuje ich zapach i smak.Trochę zasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzićpyszne grzybowe risotto.Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania ryżu.
Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości grzybów)grzyby leśne (dowolna ilość)250 g ryżu do risotto np.Arboriobiałe wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości grzybów około 400 ml )1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego5 łyżek masła1-2 cebule1 ząbek czosnkugarść koperku lub natki pietruszkiokoło 6-7 łyżek tartego parmezanusólświeżo zmielony czarny pieprzOto część moich leśnych zbiorów.
Oczyściłam je i obrałam.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce masła.Dodałam starty ząbek czosnku.
Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.Dodałam je do cebuli.Dołożyłam łyżkę masła i dusiłam je.

Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż.Podsmażyłam go chwilę.Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.
Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż.Dodałam masło.Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut.Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion.Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów.
Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko.Przyprawiłam i wsypałam koperek.Zamiast niego pasuje również natka pietruszki.
Wymieszałam.Można dodać jeszcze pozostałą część masła.
Na koniec wsypałam starty parmezan.
Pyszne i pachnące grzybami risotto jest powalające.Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem i życzyć Wam smacznego!
Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nichZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI
Polecam również risotto:RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI