Wykonanie

Byłam w końcu na grzybach.Pogoda cudna, w lasach wysyp
maślaków.Sama radość ze zbierania.Gorzej z obieraniem i czyszczeniem tych darów natury.Ale wszystko rekompensuje ich zapach i smak.Trochę zasuszyłam, zamroziłam a z reszty postanowiłam przyrządzićpyszne
grzybowe risotto.Danie mało skomplikowane, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu podczas gotowania
ryżu.

Składniki: ( proporcje bardziej na oko w zależności od ilości
grzybów)
grzyby leśne (dowolna ilość)250 g
ryżu do risotto np.Arboriobiałe
wytrawne wino ( ja dałam sporo bo do dużej ilości
grzybów około 400 ml )1 litr
bulionu jarzynowego lub drobiowego5 łyżek
masła1-2
cebule1 ząbek
czosnkugarść
koperku lub
natki pietruszkiokoło 6-7 łyżek tartego
parmezanusólświeżo zmielony
czarny pieprzOto część moich leśnych zbiorów.

Oczyściłam je i obrałam.
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam ją na łyżce
masła.Dodałam starty ząbek
czosnku.
Grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.Dodałam je do
cebuli.Dołożyłam łyżkę
masła i dusiłam je.



Na osobną suchą patelnię wsypałam
ryż.Podsmażyłam go chwilę.Dodałam
wino i czekałam aż wyparuje.

Wlewałam po łyżce gorącego
bulionu, mieszając co chwilę
ryż.Dodałam
masło.Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut.Czynność powtarzałam bo
ryż wchłaniał
bulion.Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do
grzybów.

Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko.Przyprawiłam i wsypałam
koperek.Zamiast niego pasuje również
natka pietruszki.

Wymieszałam.Można dodać jeszcze pozostałą część
masła.

Na koniec wsypałam starty
parmezan.

Pyszne i pachnące
grzybami risotto jest powalające.Pozostało jeszcze przed podaniem posypać
parmezanem i życzyć Wam smacznego!

Jeśli nazbieraliście za dużo
grzybów możecie zamrozić uduszone
grzybki i przygotować z nichZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI

Polecam również risotto:RISOTTO Z
KREWETKAMI I
GROSZKIEM
RISOTTO Z
BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z
KURCZAKIEM I WARZYWAMI W
MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU

ZAPIEKANE
BAKŁAŻANY Z RISOTTO I
POMIDORAMI