Kolejne risotto na blogu.Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.Składniki: ( dla 2-3 osób)1 szklanka ryżu arborio do risotta1 litr bulionu warzywnego lub wody4-5 łyżek masłakieliszek białego wytrawnego wina1 cebula1 żółta/zielona cukinia2 łodygi selera naciowego2 pomidory2 ząbki czosnku5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć )50 g parmezanuszczypta szafranułyżeczka kurkumypół łyżeczki mielonego kminkusólświeżo mielony czarny pieprzpaprykachili w proszku lub świeża ( do smaku)W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku.Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę.Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę.Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.Wsypałam do ryżuprzyprawy.Kolejno dodawałam warzywa;drobno pokrojony seler naciowy,cukinię,pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut.W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory.Dodałam je do risotta.Kolej na wino.Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował.Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu.Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki.W razie konieczności można dodać więcej wody.Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli.Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan.Przykryłam na 3 minuty.Gotowe!Smacznego!Zapraszam na risottoRISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYMRISOTTO Z BAKŁAŻANEMRISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMIRISOTTO PO MEDIOLAŃSKU