ßßß
Kolejne risotto na blogu.Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami.Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania.Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku.Składniki: ( dla 2-3 osób)1 szklanka ryżu arborio do risotta1 litr bulionu warzywnego lub wody4-5 łyżek masłakieliszek białego wytrawnego wina1 cebula1 żółta/zielona cukinia2 łodygi selera naciowego2 pomidory2 ząbki czosnku5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć )50 g parmezanuszczypta szafranułyżeczka kurkumypół łyżeczki mielonego kminkusólświeżo mielony czarny pieprzpapryka chili w proszku lub świeża ( do smaku)W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę.
Po około 5 minutach dodałam pokrojone ząbki czosnku.
Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę.
Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę.
Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki.
Wsypałam do ryżu przyprawy.
Kolejno dodawałam warzywa;drobno pokrojony seler naciowy,
cukinię,
pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek.
Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory.Dodałam je do risotta.
Kolej na wino.
Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował.Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na średnim ogniu.Ryż stopniowo będzie wchłaniał płyn, należy więc go dolewać, aż zrobi się miękki.W razie konieczności można dodać więcej wody.Używając bulionu należy uważać z dodawaniem soli.
Na koniec dodałam 2-3 łyżki masła i starty parmezan.Przykryłam na 3 minuty.Gotowe!
Smacznego!
Zapraszam na risottoRISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI
RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU