Wykonanie
Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej
przyprawy świata, czyli
szafranu, ze specjalnego
ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiemSkładniki (4 porcje):400 g
ryżu arborio1 duża
cebula2 łyżki
masła2/3 szklanki białego
wytrawnego wina1 łyżeczka pręcików
szafranu1 l
bulionu warzywnego0,5 szklanki tartego
parmezanuNa dużej patelni stapiamy połowę
masła i szklimy na nim, posiekaną w drobno w kostkę,
cebulę. Dodajemy opłukany
ryż i prażymy przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy
wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej
wody szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż ryz wchłonie
wino. Następnie do rondla dodajemy połowę
bulionu i gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Stopniowo dodajemy resztę
bulionu. Risotto doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gdy
ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę
masła i tarty
parmezan. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast.