ßßß Cookit - przepis na Risotto alla milanese

Risotto alla milanese

nazwa

Wykonanie

Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu, ze specjalnego ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiem
Składniki (4 porcje):
400 g ryżu arborio
1 duża cebula
2 łyżki masła
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szafranu
1 l bulionu warzywnego
0,5 szklanki tartego parmezanu
Na dużej patelni stapiamy połowę masła i szklimy na nim, posiekaną w drobno w kostkę, cebulę. Dodajemy opłukany ryż i prażymy przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż ryz wchłonie wino. Następnie do rondla dodajemy połowę bulionu i gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Stopniowo dodajemy resztę bulionu. Risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/09/risotto-alla-milanese.html