ßßß Cookit - przepis na Risotto z szafranem

Risotto z szafranem

nazwa

Wykonanie

środa, 25 Styczeń 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Nie mam ostatnio czasu na skomplikowane dania. Zakładając, że nic co zawiera parmezan nie może być niedobre, wypróbowałam przepis Tessy Capponi-Borawskiej na risotto z najdroższą przyprawą świata – szafranem. Nie zawiodłam się. Pyszne, kremowe, o pięknym kolorze. Polecam.
Składniki:
300 g ryżu arborio
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego
3 łyżki startego parmezanu
pół łyżeczki nitek szafranu
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
4 łyżki masła
Szafran polewamy łyżką wrzącej wody i odstawiamy. Cebulę szklimy w głębokim rondlu na połowie masła. Dodajemy suchy ryż i mieszając przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy wino i mieszamy, aż odparuje. Po chochelce dodajemy gorący bulion cały czas mieszając. Cała operacja powinna trwać nie więcej niż 20 minut. Gdy bulion się skończy, dodajemy szafran, resztę masła, parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/risotto-z-szafranem