Wykonanie
środa, 25 Styczeń 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Nie mam ostatnio czasu na skomplikowane dania. Zakładając, że nic co zawiera
parmezan nie może być niedobre, wypróbowałam przepis Tessy Capponi-Borawskiej na risotto z najdroższą
przyprawą świata –
szafranem. Nie zawiodłam się. Pyszne, kremowe, o pięknym kolorze. Polecam.Składniki:300 g
ryżu arborio0,5 szklanki białego
wytrawnego wina1 litr
bulionu drobiowego3 łyżki startego
parmezanupół łyżeczki nitek
szafranu3 łyżki drobno posiekanej
cebuli4 łyżki
masłaSzafran polewamy łyżką wrzącej
wody i odstawiamy.
Cebulę szklimy w głębokim rondlu na połowie
masła. Dodajemy suchy
ryż i mieszając przesmażamy przez kilka minut. Dodajemy
wino i mieszamy, aż odparuje. Po chochelce dodajemy gorący
bulion cały czas mieszając. Cała operacja powinna trwać nie więcej niż 20 minut. Gdy
bulion się skończy, dodajemy
szafran, resztę
masła,
parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.