Wykonanie
Robiłam czystki w szafach i lodówce i wyszło takie oto smaczne i zdrowe danie na obiadek :)

Składniki na gulasz : ( dla 2 osób )
mięso obrane z dwóch ćwiartek
kurczaka, pokrojone na średnie kawałki1 średnia
cebula125 ml białego
wytrawnego wina1 szklanka
bulionu warzywnego2 łyżki
masła2 ząbki
czosnkuprzyprawy :
przyprawa do kurczaka, szczypta
pieprzu cayenne,
sól,
pieprzryż1/2 łyżeczki
kurkumypuszka
ciecierzycy( około 400 g )
Ryż gotujemy na sypko z 1/2 łyżeczki
kurkumy.
Cebulę i
czosnek siekamy, podsmażamy na
maśle. Kiedy
cebula zaczyna się rumienić dorzucamy
kurczaka, posypujemy
przyprawami i smażymy jakieś 2-3minuty. Po tym czasie wlewamy
wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut. Następnie dolewamy
bulion. Dusimy pod przykryciem około 15 minut aż
kurczak będzie dobry. Zdejmujemy pokrywkę i redukujemy objętość płynów o połowę. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Sos można dodatkowo zagęścić, ja tego nie robiłam.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płukamy. Wrzucamy na patelnię, posypujemy
ziołami,
przyprawami, co lubicie. U mnie
kurkuma,
vegeta,
pieprz cayenne,
zioła prowansalskie. Chwilę podgrzewamy ( jakieś 5-7 minut ).Smacznego :)