Wykonanie
Składniki:- ok. 200g
ryżu do risotto- 250g
wędzonego boczku- 500g
bobu- ok. 750ml
bulionu warzywnego- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
masła-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki ale nierozgotowany. Gotowy studzimy i obieramy ze skórki.2. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę
masła, podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek. Po kilku minutach dodajemy
ryż oraz partiami
bulion, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a
ryż będzie miękki.3. Na koniec do risotto dodajemy
bób i pozostałą łyżkę
masła, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.Inspiracja: kuchennewariacje