Wykonanie
Sezon na
bób w końcu nadszedł. Moją pierwszą propozycją na danie z
bobu jest
sałatka, można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi:-) Nadaje się jako dodatek do
mięsa oraz sama w sobie też jest pyszna. Kluczem tej sałatki jest dobrej jakości
wędzony boczek, więc pokuśmy się o znalezienie dobrej jakości
boczku nie za tłustego, radzę zrezygnować z tych
podrób malowanych
dymem wędzarniczym, bo smak nie będzie taki sam.Składniki:ok. 1/2 kg
bobu200 g
wędzonego boczku2 ząbki
czosnku2
pomidory1 duża
cebulasól,
pieprzWykonanie:Do osolonego wrzątku wrzucamy
bób i gotujemy ok. 10 min. Następnie odcedzamy i jak przestygnie obieramy
bób ze skórek
Boczek i
cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pomidory kroimy w kostkę (ok. 1 cm)Do miski wrzucamy obrany
bób,
boczek z
cebulą i łyżką wytopionego tłuszczu ze smażenia oraz
pomidory. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Sałatkę mamy gotową... można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego