Wykonanie
Nasze wspólne gotowanie wzięło sobie na celownik
bób. Znałam to warzywo z Polski, moja mama go uwielbia, ale je go zwyczajnie tylko ugotowanego i
potem skubie przez całe popołudnie;) A jego jedzenie jest wręcz uzależniające. Początkowo myślałam, że tu na Wyspach nie można go dostać, ale po głębszym zbadaniu sprawy okazało się, że jest dostępny - w wielkich strąkach. Także zanim zabrałam się do gotowania, musiałam wyłuskać
bób;)Zastanawiałam się nad różnymi daniami z wykorzystaniem
bobu, ale ostatecznie wybór padł na risotto. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ wyszło ono naprawdę pyszne! Gorąco polecam:)A razem ze mną
bób we włoskim wydaniu przygotowali:Dobromiła, Panna Malwinna, Bartoldzik, Mirabelka, Mopsik,
Maggie,Składniki:100g
masła2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku200g
ryżu do risotto100ml
białego wina800ml
bulionu warzywnego50g startego
parmezanu200g
bobu200g
zielonego groszkusól,
pieprzPrzygotowanie:Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę
masła.
Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać
ryż, dokładnie wymieszać, aż
ryż pokryje się tłuszczem. Wlać
wino, zamieszać, przesmażyć i pozwolić żeby wyparowało. Następnie stopniowo dodawać
bulion małymi porcjami, dopiero gdy jedna się wchłonie, wlewać następną. Czynność tę powtarzać do momentu aż
ryż będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z
suszonymi grzybami .W międzyczasie ugotować
bób i groszek. Warzywa wrzucić do wrzącej
wody i gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić.Gdy
ryż będzie gotowy wyłączyć gaz, dodać
bób,
groszek, pozostałą część
masła i starty
parmezan, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, wszytko dokładnie lecz delikatnie wymieszać.Natychmiast podawać.
Smacznego!