ßßß Cookit - przepis na Risotto z bobem i zielonym groszkiem

Risotto z bobem i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Nasze wspólne gotowanie wzięło sobie na celownik bób. Znałam to warzywo z Polski, moja mama go uwielbia, ale je go zwyczajnie tylko ugotowanego i potem skubie przez całe popołudnie;) A jego jedzenie jest wręcz uzależniające. Początkowo myślałam, że tu na Wyspach nie można go dostać, ale po głębszym zbadaniu sprawy okazało się, że jest dostępny - w wielkich strąkach. Także zanim zabrałam się do gotowania, musiałam wyłuskać bób;)
Zastanawiałam się nad różnymi daniami z wykorzystaniem bobu, ale ostatecznie wybór padł na risotto. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ wyszło ono naprawdę pyszne! Gorąco polecam:)
A razem ze mną bób we włoskim wydaniu przygotowali:
Dobromiła, Panna Malwinna, Bartoldzik, Mirabelka, Mopsik, Maggie,
Składniki:
100g masła
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
200g ryżu do risotto
100ml białego wina
800ml bulionu warzywnego
50g startego parmezanu
200g bobu
200g zielonego groszku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino, zamieszać, przesmażyć i pozwolić żeby wyparowało. Następnie stopniowo dodawać bulion małymi porcjami, dopiero gdy jedna się wchłonie, wlewać następną. Czynność tę powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z suszonymi grzybami .
W międzyczasie ugotować bób i gro
szek. Warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić.
Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć gaz, dodać bób, groszek, pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszytko dokładnie lecz delikatnie wymieszać.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/07/risotto-z-bobem-i-zielonym-groszkiem.html