Wykonanie
Risotto zostało prawdopodobnie przywiezione z Chin do Włoch przez Marco
Polo, więc mimo nazwy nie powinno nam sie kojarzyć ze stolicą pizzy i
makaronu. Nie wazne jednak skąd pochodzi ,bo najbardziej liczy się przecież smak! A tym risotto nie zawodzi . Dziś prezentuję wersje z
zielonym groszkiem. Nie ma co dużo mowić. Jest nieziemskie!Porcje: 81/2 średniej
cebuli1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwy extra virgin100 g
masła250 g
ryżu do risotto100 ml
białego wina1,5 l
bulionu warzywnego100 g
zielonego groszkusól i
pieprznatka pietruszki100 g
parmezanuPosiekaj drobno
cebulę i
czosnek. W garnku podgrzej
bulion , a na patelni przesmaż
cebulę z
czosnkiem na
oliwie z dodatkiem 60 g
masła . Smaż aż
czosnek i
cebula bedą złociste. Dodaj
ryż , dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut. Gdy
ryż stanie sie przezroczysty i błyszczący , a na patelni
zrobi sie "sucho" , dodaj do gotującego sie
ryżu wino. Mieszaj cały czas ,aby
alkohol odparował a płyn został wchłonięty przez
ryż. Następnie dodawaj
bulion chochla po chochli - dopiero kiedy odparuje poprzednia porcja
bulionu dodaj następną. Próbuj
ryż co jakis czas ,aby sprawdzić czy odpowiednio zmiękł. Dodaj
groszek i wymieszaj. Przed samym końcem gotowania spróbuj
ryż - musi być al dente. Dodajemy pozostałą część
masła i
parmezan. Aby połączyć
ryż w kremową całość energicznie potrząsaj patelnią , aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Dopraw
solą pieprzez, udekoruj
pietruszką i posyp startym
parmezanem.