Wykonanie
"Easy one-pot"po raz kolejny przyszła z pomoca-jednogarnkowe,risotto od dawna mnie kusiło,aż wreszcie wylądowało na talerzu,z kilkoma moimi zmianami.Pyszne!Spróbujcie:)
12,5 dkg
masła1 duża
cebula -kroję w kostkę2 ząbki
czosnku-siekam drobno25 dkg
pieczarek-oczyszczam,kroję w kostkę1 łyżka
tymianku1 łyżka
majeranku150 ml białego
wytrawnego wina50 dkg
ryżu do risotto1,2 l - 1,5 l
bulionu warzywnego lub drobiowego
parmezan do starcia na wierzch+trochę do dodania do środka
sól i
pieprz do smakuPołowę
masła rozgrzewam w dużym rondlu lub na głębokiej patelni,dodaję
czosnek i
cebulę i na wolnym ogniu duszę do miękkości.Dodaję
pieczarki i
zioła,lekko podgrzewam i dolewam
wino.Jak wyparuje zmniejszając o połowę swoją objętość to dosypuję
ryż,mieszam,aż połączy się ze składnikami.Stopniowo dolewam
bulion mieszając risotto.Zajmuje to ok.15-20 min w zależności od rodzaju
ryżu(mojemu wystarczyło 1,2 l i ok.15 min.)Następnie doprawiam
sola i
pieprzem,dodaję trochę startego na tarce
parmezanu,resztę
masła,mieszam i na chwilę zostawiam pod przykryciem.Porcje na talerzach posypuję resztą
sera i świeżo zmielonym
pieprzem.Sewruję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!