Wykonanie
            Część niedawno uzbieranych 
prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem 
białego wina i 
ziół no i oczywiście prawdziwych 
grzybów. Kropką nad i jest zielona 
pietruszka i listki 
parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś 
mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.

ŹródłoSkładniki:2 szklanki 
ryżu do risotto200 g 
prawdziwków1 
cebula2-3 ząbki 
czosnku2 kieliszki białego 
wytrawnego wina1 l 
bulionu warzywnego lub 
grzybowego100 g 
parmezanupęczek 
natki pietruszki2-3 gałazki 
tymiankusól i 
pieprzoliwa i 
masło do smażeniaNa dużą patelnię wlać dwie łyżki 
oliwy i 
masła. Wsypać drobno posiekaną 
cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany 
czosnek i dusić dalej. Gdy 
cebula zmięknie dodać 
ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać 
wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu. Gdy 
ryż wchłonie 
wino wlać pół szklanki 
wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż, 
ryż będzie miękki.W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na 
maśle pokrojone 
prawdziwki. Doprawić 
solą i 
pieprzem, dodać 
tymiankiem. Gdy 
ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone 
grzyby, łyżkę 
masła i starty 
parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min. Dodać pokrojoną 
natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami 
parmezanu i 
natki pietruszki.Smacznego:)