Wykonanie
Część niedawno uzbieranych
prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem
białego wina i
ziół no i oczywiście prawdziwych
grzybów. Kropką nad i jest zielona
pietruszka i listki
parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś
mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.
ŹródłoSkładniki:2 szklanki
ryżu do risotto200 g
prawdziwków1
cebula2-3 ząbki
czosnku2 kieliszki białego
wytrawnego wina1 l
bulionu warzywnego lub
grzybowego100 g
parmezanupęczek
natki pietruszki2-3 gałazki
tymiankusól i
pieprzoliwa i
masło do smażeniaNa dużą patelnię wlać dwie łyżki
oliwy i
masła. Wsypać drobno posiekaną
cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany
czosnek i dusić dalej. Gdy
cebula zmięknie dodać
ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać
wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień, mieszając od czasu do czasu. Gdy
ryż wchłonie
wino wlać pół szklanki
wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż,
ryż będzie miękki.W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na
maśle pokrojone
prawdziwki. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać
tymiankiem. Gdy
ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone
grzyby, łyżkę
masła i starty
parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min. Dodać pokrojoną
natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami
parmezanu i
natki pietruszki.Smacznego:)