ßßß Cookit - przepis na Grzybowe risotto

Grzybowe risotto

nazwa

Wykonanie

Kolejne risotto. Niestety ze względu na porę roku zamiast mieszanki świeżych grzybów musiałam dać pieczarki. Według Ainsley'a są to składniki na 2 porcje, ale jak dla mnie spokojnie 3 osoby mogą się tym najeść.
Składniki :
15 g suszonych borowików
300 ml wrzątku
2 łyżki oliwy
1 mała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
225 g ryżu do risotto
600 ml bulionu warzywnego
50 g masła
250 g świeżych mieszanych grzybów (dałam pieczarki)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Na zieleninę:
2 łyżki oliwy
2 zabki czosnku, posiekane
250 g świeżego szpinaku (dałam mrożony)
sól
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Bulion warzywny postawić na małym ogniu, tak aby cały czas był gorący. Podgrzać łyżkę oliwy w dużym garnku, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż i gotować kolejną minutę. Dodawać po chochelce bulionu za każdym razem kiedy cały płyn się wchłonie. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Namoczone grzyby wyjąc z wrzątku i dodać do risotto. Stopniowo dodawać wywar z moczonych grzybów i dalej gotować aż cały płyn się wchłonie.
W międzyczasie podgrzać pozostały olej i kawałek masła na patelni. Podsmażyć posiekane świeże grzyby na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Podsmażone grzyby dodać z pietruszką, parmezanem i resztą masła do risotto, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie. Dodać szpinak i dusić przez 2-3 minuty (ja swój podgrzewałąm, aż się rozmroził i zagrzał), doprawić do samku.
Risotto wyłożyć do naczynia i na wierzch wyłożyć szpinak. Można posypać parmezanem.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/06/Grzybowe-risotto.html