Wykonanie
Kolejne risotto. Niestety ze względu na
porę roku zamiast mieszanki świeżych
grzybów musiałam dać
pieczarki. Według Ainsley'a są to składniki na 2 porcje, ale jak dla mnie spokojnie 3 osoby mogą się tym najeść.
Składniki :15 g
suszonych borowików300 ml wrzątku2 łyżki
oliwy1 mała
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, posiekane225 g
ryżu do risotto600 ml
bulionu warzywnego50 g
masła250 g świeżych mieszanych
grzybów (dałam
pieczarki)4 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki startego
parmezanusól,
pieprzNa
zieleninę:2 łyżki
oliwy2 zabki
czosnku, posiekane250 g
świeżego szpinaku (dałam mrożony)
sólWykonanie:
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
Bulion warzywny postawić na małym ogniu, tak aby cały czas był gorący. Podgrzać łyżkę
oliwy w dużym garnku, podsmażyć
cebulę i
czosnek. Dodać
ryż i gotować kolejną minutę. Dodawać po chochelce
bulionu za każdym razem kiedy cały płyn się wchłonie. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Namoczone
grzyby wyjąc z wrzątku i dodać do risotto. Stopniowo dodawać
wywar z moczonych
grzybów i dalej gotować aż cały płyn się wchłonie.W międzyczasie podgrzać pozostały
olej i kawałek
masła na patelni. Podsmażyć posiekane świeże
grzyby na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Podsmażone
grzyby dodać z
pietruszką,
parmezanem i resztą
masła do risotto, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.Na patelni podsmażyć
czosnek na
oliwie. Dodać
szpinak i dusić przez 2-3 minuty (ja swój podgrzewałąm, aż się rozmroził i zagrzał), doprawić do samku.Risotto wyłożyć do naczynia i na wierzch wyłożyć
szpinak. Można posypać
parmezanem./wydrukuj przepis/