ßßß
            
        
Składniki :15 g suszonych borowików300 ml wrzątku2 łyżki oliwy1 mała cebula, posiekana2 ząbki czosnku, posiekane225 g ryżu do risotto600 ml bulionu warzywnego50 g masła250 g świeżych mieszanych grzybów (dałam pieczarki)4 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki startego parmezanusól, pieprzNa zieleninę:2 łyżki oliwy2 zabki czosnku, posiekane250 g świeżego szpinaku (dałam mrożony)sólWykonanie:Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Bulion warzywny postawić na małym ogniu, tak aby cały czas był gorący. Podgrzać łyżkę oliwy w dużym garnku, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ryż i gotować kolejną minutę. Dodawać po chochelce bulionu za każdym razem kiedy cały płyn się wchłonie. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Namoczone grzyby wyjąc z wrzątku i dodać do risotto. Stopniowo dodawać wywar z moczonych grzybów i dalej gotować aż cały płyn się wchłonie.W międzyczasie podgrzać pozostały olej i kawałek masła na patelni. Podsmażyć posiekane świeże grzyby na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Podsmażone grzyby dodać z pietruszką, parmezanem i resztą masła do risotto, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.Na patelni podsmażyć czosnek na oliwie. Dodać szpinak i dusić przez 2-3 minuty (ja swój podgrzewałąm, aż się rozmroził i zagrzał), doprawić do samku.Risotto wyłożyć do naczynia i na wierzch wyłożyć szpinak. Można posypać parmezanem./wydrukuj przepis/