ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoryż 1 szklanekoliwa 4 łyżek stołowychcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkirosół drobiowy 1 litrówmasło 1 łyżek stołowychparmezan 100 gramówBorowiki 500 gramówwino białe wytrawne 0,75 szklaneknatka pietruszki 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Oczyszczone świeże borowiki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używamy suszonych grzybów (80g), to należy namoczyć je w ciepłej wodzie, pokroić w plasterki, ugotować w rosole (który potem będzie systematycznie dolewany do gotującego się ryżu), odcedzić.Cebule oraz czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby i smażyć do momentu, aż płyn odparuje. Wsypać suchy ryz i smażyć chwilę, mieszając, aż ziarenka ryżu wchłoną tłuszcz i staną się lekko szkliste. Wlać wino, odparować i stopniowo dodawać po łyżce gorącego rosołu. Gotować na średnim ogniu 20 minut, mieszając, aby ryz nie przywarł do dna. Nie przykrywać.Gdy risotto nabierze kremowej konsystencji patelnie zdjąć z ognia. Potrawę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na końcu włożyć masło i wsypać starty parmezan. Wymieszać i lekko podgrzać. Posypać posiekaną natką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z GrzybówPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: