ßßß Cookit - przepis na Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
rosół drobiowy 1 litrów
masło 1 łyżek stołowych
parmezan 100 gramów
Borowiki 500 gramów
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Oczyszczone świeże borowiki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używamy suszonych grzybów (80g), to należy namoczyć je w ciepłej wodzie, pokroić w plasterki, ugotować w rosole (który potem będzie systematycznie dolewany do gotującego się ryżu), odcedzić.
Cebule oraz czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać grzyby i smażyć do momentu, aż płyn odparuje. Wsypać suchy ryz i smażyć chwilę, mieszając, aż ziarenka ryżu wchłoną tłuszcz i staną się lekko szkliste. Wlać wino, odparować i stopniowo dodawać po łyżce gorącego rosołu. Gotować na średnim ogniu 20 minut, mieszając, aby ryz nie przywarł do dna. Nie przykrywać.
Gdy risotto nabierze kremowej konsystencji patelnie zdjąć z ognia. Potrawę doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Na końcu włożyć masło i wsypać starty parmezan. Wymieszać i lekko podgrzać. Posypać posiekaną natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11096/Risotto-z-borowikami