Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
oliwa 4 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbkirosół drobiowy 1 litrów
masło 1 łyżek stołowych
parmezan 100 gramów
Borowiki 500 gramów
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek drobno posiekać. Oczyszczone
świeże borowiki pokroić w cienkie plasterki. Jeśli używamy
suszonych grzybów (80g), to należy namoczyć je w ciepłej wodzie, pokroić w plasterki, ugotować w rosole (który
potem będzie systematycznie dolewany do gotującego się
ryżu), odcedzić.
Cebule oraz
czosnek podsmażyć na
oliwie. Dodać
grzyby i smażyć do momentu, aż płyn odparuje. Wsypać suchy ryz i smażyć chwilę, mieszając, aż ziarenka
ryżu wchłoną tłuszcz i staną się lekko szkliste. Wlać
wino, odparować i stopniowo dodawać po łyżce gorącego rosołu. Gotować na średnim ogniu 20 minut, mieszając, aby ryz nie przywarł do dna. Nie przykrywać.Gdy risotto nabierze kremowej konsystencji patelnie zdjąć z ognia. Potrawę doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Na końcu włożyć
masło i wsypać starty
parmezan. Wymieszać i lekko podgrzać. Posypać posiekaną
natką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: