ßßß Cookit - przepis na Jesienne risotto z grzybami leśnymi

Jesienne risotto z grzybami leśnymi

nazwa

Wykonanie

Początek jesieni jest pełen kolorów. Kojarzy mi się z grzybami i kasztanami lecącymi z drzew.
Dzisiaj na moim talerzu podaję jesienne risotto z grzybami leśnymi.
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej małych)
sól
pieprz
200 g ryżu
0,6 - 0,7 litra wywaru warzywnego
1 łyżeczka oregano
30 g masła
80 g parmezanu
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwiecebula się zeszkli. Ja robię to na dużej patelni z grubym dnem.
Gdy cebula jest gotowa, wrzucamy do niej umyte i pokrojone na ćwiartki grzyby. Całość solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. W tym czasie woda z grzybów odparuje.
Następnie do grzybów wrzucamy ryż i chwilę go podsmażamy.
Po około 2 - 3 minutach wlewamy 1/3 gorącego wywaru warzywnego i dodajemy oregano.
Zmniejszamy gaz i wolno gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy ponownie trochę gorącego wywaru.
Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż ma być miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku. Trwa to około 20 - 25 minut.
Jeśli zachodzi potrzeba, risotto doprawiamy pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, całość mieszamy i podajemy.
Na talerzu risotto posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/jesienne-risotto-z-grzybami-lesnymi.html