Wykonanie
Początek jesieni jest pełen kolorów. Kojarzy mi się z
grzybami i
kasztanami lecącymi z drzew.Dzisiaj na moim talerzu podaję jesienne risotto z
grzybami leśnymi.
Składniki:2
cebule3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek400 g świeżych
grzybów leśnych (najlepiej małych)
sólpieprz200 g
ryżu0,6 - 0,7 litra
wywaru warzywnego1 łyżeczka
oregano30 g
masła80 g
parmezanuWykonanie:
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie aż
cebula się zeszkli. Ja robię to na dużej patelni z grubym dnem.Gdy
cebula jest gotowa, wrzucamy do niej umyte i pokrojone na ćwiartki
grzyby. Całość solimy,
pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. W tym czasie
woda z
grzybów odparuje.Następnie do
grzybów wrzucamy
ryż i chwilę go podsmażamy.Po około 2 - 3 minutach wlewamy 1/3 gorącego
wywaru warzywnego i dodajemy
oregano.Zmniejszamy gaz i wolno gotujemy, co jakiś czas mieszając.Gdy
ryż wchłonie
wywar, dolewamy ponownie trochę gorącego
wywaru.Czynność powtarzamy, aż
ryż będzie ugotowany al dente.
Ryż ma być miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku. Trwa to około 20 - 25 minut.Jeśli zachodzi potrzeba, risotto doprawiamy
pieprzem.Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło, całość mieszamy i podajemy.Na talerzu risotto posypujemy startym
parmezanem.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnej: