ßßß
Cookit - przepis na Risotto grzybowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Risotto grzybowe
Składniki
Grzyby suszone
Pieczarki
Cebula
Czosnek
Ryż
Wino białe wytrawne
Bulion warzywny
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Masło
Natka pietruszki
Wykonanie
Składniki:- 1 garść
suszonych grzybów
- kilka
pieczarek
- 1
cebula
- 2 ząbki
czosnku
- 1 szklanka
ryżu
do risotto- 150ml
wytrawnego białego wina
- ok. 700ml
bulionu warzywnego
- 2 łyżki
oliwy
-
sól
i
pieprz
- 4 łyżki startego
parmezanu
+ do posypania- 1 łyżka
masła
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania:1.
Suszone grzyby
zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.
Pieczarki
oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki.2. Na
oliwie
podsmażamy posiekany
czosnek
i
cebule
, następnie dodajemy pokrojone
grzyby
, smażymy kilka minut, doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Wsypujemy
ryż
, zalewamy
winem
i gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje.3. Partiami wlewamy
bulion
, cały czas mieszając, aż
ryż
wchłonie całkowicie płyn i będzie miękki.4. Gdy
ryż
będzie gotowy mieszamy z
parmezanem
i
masłem
. Wykładamy na talerze posypujemy
parmezanem
i
natką pietruszki
.
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/06/risotto-grzybowe.html
Przepisy powiązane
Grzybowe risotto
Risotto z groszkiem
Risotto z pieczarkami
Risotto z dynią i pieczarkami
Risotto z suszonymi grzybami
Składniki powiązane (0)