Wykonanie
« GACA SPA – weekend blogerówChimmichurri – ostry sos do
mięs »Składniki ( 2-3 porcje)– 250g
ryżu do risotto– około 1 -1,5l
bulionu– kieliszek białego
wytrawnego wina– ząbek
czosnku– średnia
cebula– 2 garście
suszonych grzybów– garść
parmezanu– 2 łyżki
masła–
oliwa z oliwek do smażenia–
natka pietruszki do dekoracji–
sól i
pieprz do smaku
Suszone grzyby moczymy około godziny w wodzie, następnie kroimy je w paski. Na patelni podsmażamy posiekany
czosnek,
cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
grzyby. Kiedy składniki się zeszklą dolewamy
wina i intensywnie mieszamy – czekamy, aż
wino się wchłonie/odparuje. Następnie dodajemy chochlę
bulionu – mieszamy nieustannie i czekamy, aż
wywar wchłonie się w
ryż. Czynność powtarzamy do momentu, aż
ryż będzie al dente.Zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy
masło,
parmezan oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Zakrywamy danie na kilka minut, aby risotto uzyskało odpowiednią konsystencję. Ozdabiamy
natką.Smacznego! Jeżeli chcecie zobaczyć moje risotto przygotowane według przepisu Jamiego Oliviera, zapraszam tutaj .