Wykonanie
Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam.
Składniki (na 1 - 2 porcje):100 g
ryżu do risotto1
cebulka300 g ugotowanego i obranego
bobu150 ml białego
wytrawnego wina200 - 250 ml
bulionuParmesan2 łyżki
oliwyłyżeczka
masłasól,
pieprzWykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną
wodą. Obieramy ze skórki. Ok. 250 g
bobu miksujemy blenderem.W garnku podgrzewamy
oliwę z
masłem. Wrzucamy posiekaną
cebulkę i szklimy. Dodajemy
ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy
wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez
ryż. Wlewamy po chochli gorącego
bulionu i cały czas mieszamy. Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany
bób i gotujemy razem. Na koniec doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i dodajemy starty
Parmesan. Dodajemy pozostały
bób, mieszamy i podajemy natychmiast.