Wykonanie
Dla mnie risotto smakuje najlepiej jesienią gdy mamy świeże
grzyby kukri, podgrzybki czy
borowiki. Jeżeli zrobimy
przetwory smakiem możemy się cieszyć dłużej. Ostatni słoik
kurek został i po prostu trzeba było przypomnieć sobie smak jesieni i zapachu lasu pełnego
grzybów.Nie trzeba być mistrzem kulinarnym aby stworzyć pyszne risotto. Wystarczy trochę cierpliwości i czasu aby powstało pełne smaku danie.
Składniki:300 g
ryżu do risotto ( np. Arborio)1
cebula100 g
kureksól oraz
pieprz1 1/2 l
bulionu *50 ml
białego wina10 g
Parmezanu2 łyżki
oliwy1 łyżka
masła* można użyć domowego
bulionu warzywnego lub drobiowego, w zależności jaki mamy akurat w domu.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić
masło i dodać
oliwę, gdy patelnia się nagrzeje wrzucić
cebulę, którą należy zeszklić. Dodać
kurki, smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać 100 ml
bulionu i
wina oraz wsypać
ryż. Ciągle mieszać i dolewać
bulion gdy płyn się zredukuje. Risotto jest gotowe gdy
ryż jest miękki z zewnątrz a w środku al dente. Na koniec dodać
parmezan,
sól i
pieprz oraz dobrze wymieszać.Aby risotto było idealne należy wybrać odpowiedni
ryż specjalny do risotto, wtedy zawsze wyjdzie i będzie pyszne.