ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

nazwa

Wykonanie

Dla mnie risotto smakuje najlepiej jesienią gdy mamy świeże grzyby kukri, podgrzybki czy borowiki. Jeżeli zrobimy przetwory smakiem możemy się cieszyć dłużej. Ostatni słoik kurek został i po prostu trzeba było przypomnieć sobie smak jesieni i zapachu lasu pełnego grzybów.
Nie trzeba być mistrzem kulinarnym aby stworzyć pyszne risotto. Wystarczy trochę cierpliwości i czasu aby powstało pełne smaku danie.
Składniki:
300 g ryżu do risotto ( np. Arborio)
1 cebula
100 g kurek
sól oraz pieprz
1 1/2 l bulionu *
50 ml białego wina
10 g Parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
* można użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego, w zależności jaki mamy akurat w domu.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać oliwę, gdy patelnia się nagrzeje wrzucić cebulę, którą należy zeszklić. Dodać kurki, smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać 100 ml bulionu i wina oraz wsypać ryż. Ciągle mieszać i dolewać bulion gdy płyn się zredukuje. Risotto jest gotowe gdy ryż jest miękki z zewnątrz a w środku al dente. Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz oraz dobrze wymieszać.
Aby risotto było idealne należy wybrać odpowiedni ryż specjalny do risotto, wtedy zawsze wyjdzie i będzie pyszne.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/02/risotto-z-kurkami.html