ßßß
Składniki:300 g ryżu do risotto ( np. Arborio)1 cebula100 g kureksól oraz pieprz1 1/2 l bulionu *50 ml białego wina10 g Parmezanu2 łyżki oliwy1 łyżka masła* można użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego, w zależności jaki mamy akurat w domu.
Przygotowanie:Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać oliwę, gdy patelnia się nagrzeje wrzucić cebulę, którą należy zeszklić. Dodać kurki, smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać 100 ml bulionu i wina oraz wsypać ryż. Ciągle mieszać i dolewać bulion gdy płyn się zredukuje. Risotto jest gotowe gdy ryż jest miękki z zewnątrz a w środku al dente. Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz oraz dobrze wymieszać.Aby risotto było idealne należy wybrać odpowiedni ryż specjalny do risotto, wtedy zawsze wyjdzie i będzie pyszne.