Wykonanie
Sezon
dyniowy trwa. Pojawiają się zupełnie nowe pomysły na dania z dyni, powracają stare sprawdzone przepisy. Różnorodność gatunków i bogactwo pomysłów pozwala przyrządzić z niej prawie wszystko: przystawki, dania główne, zupy, placuszki, ciasta, desery i
chleby.
Dynia w połączeniu z różnymi
przyprawami nabiera niezwykle interesującego smaku i aromatu.
.... A ja jestem wierna tym starym, sprawdzonym i ulubionym przepisom na potrawy z dyni .Zaczęłam od
ciasteczek , a dzisiaj przygotowałam moje ulubione i zapewne doskonale już znane risotto z
dynią. Jest to danie proste do przygotowania, niezwykle delikatne i kremowe , a
słodycz dyni dominuje nad wszystkimi innymi
smakami i może w tym tkwi jej niezwykły urok….
źródło przepisu na tej stronieDla zwolenników bardziej konkretnego i zdecydowanego smaku proponuję dodać do risotto szczyptę
ostrej papryki i trochę ulubionej kiełbaski/ we Włoszech dodaje się surowej , niewędzonej/Składniki:
300 g
ryżu na risotto/Vialone Nano lub carnaroli/300 g dyni1
cebula1 szklanka
wina białego wytrawnego/np.prosecco/ok.750 ml
bulionu warzywnego/tyle ile wchłonie ryż/30 g
masła2 łyżki
oliwy z oliwek50 g
startego sera parmezansólpieprz do smakuWykonanie:Postawić na ogniu bulion/powinien być gorący przez cały czas przygotowania risotto/Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Cebule pokroić w drobną kostkę ,przełożyć na głęboką patelnię z
oliwą i postawić na ogień. Do zeszklonej
cebuli dodać
ryż i mieszać aż wchłonie cały tłuszcz ,wlać
wino i gotować do odparowania
alkoholu .Dodać
dynię, chwilę podsmażyć i zalać całość delikatnie gorącym bulionem/Ryż powinien być tylko lekko zanurzony/W miarę ubywania płynu uzupełniać stopniowo małymi partiami i dokładnie mieszać .Doprawić do smaku/pamiętając, że
bulion jest słony/Ryż jest gotowy gdy jest miękki ,ale al. dente./i w tym tkwi cały sekret dobrego risotto/.
Ryż zdjąć z ognia ,dodać
ser i
masło ,energicznie wymieszać ,przykryć i pozwolić by nasze risotto odpoczęło kilka minut . Podawać gorące.